TVA pe speculatiile imobiliare


Evenimentul Zilei - 11.08.2006
 

Bodu vrea sa taxeze persoanele care fac afaceri cu case si terenuri.

Sebastian Bodu, seful Fiscului, a anuntat ieri ca vrea sa-i oblige pe cei care au castiguri mari din vanzarea caselor si terenurilor sa plateasca TVA. Daca initiativa sa va fi aprobata de parlament, cei care au castiguri repetate din tranzactiile imobiliare vor trebui sa vireze la stat o parte (19%) din pretul incasat.

"Bunica nu va plati TVA cand isi va vinde casa, dar cel care are zece terenuri si case si le vinde, da", a avertizat ieri Bodu.

Speculatorii, taxati ca firmele

In Romania exista multe persoane fizice care traiesc din tranzactiile cu terenuri si case, inregistrand castiguri de sute de mii de euro. Practic, ceea ce fac ei este o activitate comerciala. Insa apeleaza la acoperirea oferita de statutul de persoana fizica pentru a ocoli plata impozitelor.

Daca modificarile din Codul Comercial propuse de Bodu vor fi luate in calcul, vor fi impozitati cei care actioneaza ca o firma specializata in tranzactii imobiliare, nu si persoanele care inregistreaza ocazional venituri din vanzarea caselor.

Avocatul Gabriel Biris, de la firma de avocatura Biris Goran, explica: "Sa luam exemplul unei persoane fizice care cumpara un teren, construieste un bloc cu 20 de apartamente si apoi le vinde. Face comert? Parerea mea este ca da, si ar trebui sa fie supus acelorasi impozite ca o companie. Sa luam alt caz: o persoana cumpara un teren de un hectar, il parceleaza si apoi il vinde. Din nou, cred ca este vorba despre o activitate comerciala care ar trebui impozitata", sustine Biris.

Un alt caz este cel al persoanelor care detin in prezent mai multe apartamente, pe care le vand si apoi cumpara altele si din nou le vand. Biris sustine ca si acestia ar trebui sa fie vizati de modificarile legislative si sa plateasca TVA.

"Ce vrea domnul Bodu este sa puna ordine pe piata si sa elimine discrepantele dintre modalitatea de impozitare a tranzactiilor imobiliare realizate de companii si persoane fizice", afirma Biris. In schimb, cei care cumpara sau vand ocazional apartamentul in care locuiesc sau pe care l-au mostenit nu vor fi afectati de schimbarile legislative.

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei

Raluca Barbuneanu
Evenimentul Zilei
 

11 august 2006