Amendament. Revigorarea pietei imobiliare s-ar putea face prin adoptarea unei taxe pe valoarea adaugata redusa pentru toate tranzactiile si constructiile noi.

foto:romanialibera.roSenatorii si deputatii au aprobat scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tranzactiile imobiliare si constructiile de locuinte la 5%, fata de 19% cat este in prezent, ca amendament in cadrul dezbaterilor pe Legea bugetului de stat pe 2010.

 Masura, discutata de parlamentari la finalul saptamanii trecute, ar putea duce la ieftinirea locuintelor noi in acest an. Amendamentul face parte dintr-un set de masuri fiscale anticriza si a fost prezentat de deputatul PNL Daniel Chitoiu. Impactul bugetar al extinderii TVA-ului de 5% pe intreaga piata a locuintelor noi ar fi de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

Micsorarea evaziunii fiscale

Votul dat de membrii comisiilor nu este insa unul decisiv, iar amendamentul, alaturi de alte peste 6.500 depuse de senatori si deputati, urmeaza sa fie discutat saptamana aceasta in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.

Daca va fi adoptat, in cadrul dezbaterilor pentru aprobarea bugetului pe 2010, va avea un impact destul de mare pe piata constructiilor, dupa cum este de parere initiatorul amendamentului, deputatul Daniel Chitoiu, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF). "Efectul va fi de dublare a veniturilor incasate la bugetul de stat din TVA pe tranzactiile si constructiile de locuinte . Pe de o parte, se va reduce evaziunea fiscala din acest sector, iar pe de alta parte, vor scadea costurile pentru constructia de locuinte, prin diminuarea cheltuielilor cu forta de munca", sustine fostul sef al Fiscului.


Sursa

13 January 2010