O companie a contestat la Curtea Europeană de Justiţie ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate, iar decizia finală i-ar putea fi favorabilă.

25745-teampau_adrian_small_f2981a76c3.jpgÎntr-un caz pe rol la Curtea Europeană de Justiţie, Avocatul General susţine că ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate încalcă prevederile legislaţiei comunitare. O decizie pozitivă în acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, în condiţiile în care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din România) au fost obligate să ramburseze TVA pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

În România, o companie care plăteşte TVA la achiziţia de clădiri (vechi) este obligată, conform regulilor de TVA, să ramburseze integral sau parţial TVA dacă le demolează. Această regulă se aplică indiferent dacă scopul cumpărătorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza clădirea demolată.

Cazul în discuţie a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie după ce o companie din Bulgaria (unde legislaţia de TVA este similară) a contestat această ajustare de TVA impusă de autorităţile fiscale locale. De fapt, în 2010, respectiva companie a decis demolarea unei clădiri cu scopul de a o reconstrui şi de a o moderniza.

Opinia Avocatului General este favorabilă contribuabililor. Mai exact, opinia menţionează că dacă demolarea unei clădiri are ca scop desfăşurarea de viitoare activităţi economice, această intenţie este suficientă pentru exercitarea/ păstrarea dreptului de deducere a TVA.

Mai mult, Avocatul General precizează că prevederile legislaţiei unui stat membru sunt incompatibile cu cele ale Directivei 2006/112/EC, dacă prevăd obligaţia de ajustare a TVA în cazul distrugerii unor bunuri de capital chiar dacă scopul este efectuarea de tranzacţii viitoare taxabile.

„Ne aşteptăm ca decizia CEJ să păstreze aceleaşi concluzii şi să clarifice aspectul ajustărilor de TVA la bunurile de capital distruse”, a declarat Adrian Teampău, Manager Taxe Indirecte în cadrul Deloitte România.

În România, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate să ramburseze TVA către bugetul de stat pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Legislaţia de TVA din România este asemănătoare cu cea din Bulgaria şi, în consecinţă, incompatibilă cu Directiva în materie de TVA (2006/112/EC).

„Dacă decizia CEJ va fi pozitivă, înseamnă că legislaţia privind regimul TVA din România şi aplicarea acesteia de către autorităţile fiscale a încălcat grav drepturile contribuabililor. Recomandarea noastră este ca firmele care s-au aflat în această situaţie să analizeze şi să evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor TVA ajustate de autorităţile fiscale,” a subliniat Adrian Teampău.

Încă din 2010, Deloitte Tax avertiza asupra acestui aspect, subliniind că refuzul autorităţilor fiscale de a deduce TVA aferentă clădirilor demolate afectează şi mai mult o industrie mult afectată de criza financiară a ultimilor ani. „Viziunea şi practica inspectorilor fiscali este abuzivă şi neconformă cu principiile TVA. În mod indubitabil, achiziţia clădirilor vechi se face în scopul desfăşurării activităţii economice a societăţii. (…) Inspectorii îşi motivează decizia prin faptul că achiziţiile nu au fost folosite pentru realizarea de operaţiuni taxabile. Astfel, dezvoltatorii pierd sume importante de bani,” avertizau la acel moment consultanţii fiscali Deloitte.

 

Sursa

23 July 2012