Naţional Arena a devenit un magnet pentru investitori. Pe un teren de 70.000 metri pătraţi, chiar lângă stadion se pregăteşte un ansamblu de clădiri ce cuprinde un turn de birouri, mall, hipermarket şi parcare supraetajată cu 6 etaje. Investiţia este însă contestată de ONG-uri, pentru că se sacrifică spaţii verzi. Astfel, investitorii vor amenaja spaţii verzi doar pe 8% din teren, deşi regulamentul local prevede un procent de 30%.

22287-mega-mall-21.jpgPlatforma fostei fabrici Electroaparataj se transformă într-un mega proiect imobiliar. SC. Elj Vatra SRL vrea să construiască pe terenul de peste 70.000 metri un ansamblu comercial, birouri şi parcaje. Conform Planului Urbanistic Zonal aprobat, luni, de consilierii generali, pe strada Pierre de Coubertin, chiar lângă Naţional Arena vor fi construite un "Mega Mall" cu 3 etaje şi 3 niveluri subterane, un hipermarket cu un etaj, o parcare supraetajată cu 3 niveluri în subteran şi 6 etaje la suprafaţă şi un turn cu 17 etaje.

"Mega Mall-ul" va avea la subsol parcare, scări rulante, adăpost pentru protecţia civilă şi spaţii tehnice, dar şi spaţii comerciale, alimentaţie publică, recreare şi holuri de circulaţie.

La parterul clădirii şi la etajele 1 şi 2 vor fi amenajate spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, recreere şi holuri de circulaţie, iar etajul 2 va avea în plus faţă de celelalte nivele spaţii de entertainment şi cinematografe. Etajul 3 va avea preponderent accese pentru personal şi eventual vizitatori, holuri de circulaţie, birouri administrative, spaţii tehnice şi de aprovizionare, urmând ca terasa clădirii să fie amenajată ca parcare destinată cumpărătorilor, insule de vegetaţie sezonieră, circulaţii şi în funcţie de necesităţi zone tehnice. Mega Mall ar urma să fie deschis în 2014.

Clădirea de birouri va avea două secţiuni, între care una cu 14 etaje şi cealaltă cu 17 etaje.

Spaţiu verde sacrificat pentru mall şi turn de birouri

Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti 347/2008, investitorul ar trebui să amenajeze spaţii verzi pe 30% din terenul de 70.000 metri pătraţi. Conform PUZ-ului însă, el va transforma în spaţiu verde doar 8% din terenul din Pierre de Coubertin, urmând să compenseze restul de până la 30% cu amenajări pe alte terenuri. Mai exact, cei de la Elj Vatra SRL au încheiat un protocol cu Primăria Sectorului 2, prin care s-au angajat să amenajeze Parcul Păsărari din zona Obor. Parcul fusese distrus odată cu organizarea de şantier pentru construirea noii pieţe Obor, iar Asociaţia Eco Civica dăduse Primăria Sectorului 2 în judecată din această cauză. Protocolul este astfel avantajos pentru ambele părţi. SC Elj Vatra SRL poate păstra mai mult teren în Pierre de Coubertin pentru costrucţii, iar Primăria Sectorului scapă de proces şi de amenajarea parcului.

De altfel, mai multe ONG-uri au protestat vehement împotriva acestui proiect susţinând că parcul din Sectorul 2 avea deja funcţiunea de spaţiu verde în Planul Urbanistic General, or legea că investitorii trebuie să creeze un nou spaţiu verde nu să amenajeze unul deja existent.

"Legislaţia de mediu nu prevede astfel de compensări şi legiuitorul a stabilit corect că spaţiul verde trebuie să se regăsească în perimetrul investiţiei tocmai pentru a compensa efectele negative asupra mediului în cazul implementării", susţine preşedintele Asociaţiei Eco Civica, Niculae Rădulescu-Dobrogea, într-un mesaj adresat Primăriei Capitalei.

Deşi investiţia (mall, hipermarket, turn de birouri şi parcare cu 6 etaje) va atrage în zonă un trafic rutier intens, iar investitorul nu asigură în zonă decât 8% spaţiu verde, Ministerul Mediului a considerat că PUZ-ul "nu necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu".

Poziţia Ministerului Mediului vine în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu permite translatarea spaţiilor verzi.


Sursa

29 November 2011