În primele patru luni ale acestui an mai bine de 1,4 milioane de persoane au călcat pragul structurilor de primire turistică din România. Numărul acestora este cu 3,5% mai mic faţă de cel înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2009. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, străinii au reprezentat doar 22,6% din numărul total al turiştilor.

Peste 76% dintre persoanele care au petrecut cel puţin o noapte în unităţile de cazare din România au ales să stea la hotel, cu doar 0,6% mai puţin faţă de cifrele înregistrate anul trecut.

În total, în perioada ianuarie-aprilie 2010, turiştii au petrecut peste trei milioane de nopţi în pensiunile şi hotelurile din ţara noastră, cu 5,5% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2009, ceea ce înseamnă că fiecare turist a plătit circa două nopţi de cazare.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în perioada 8,4% din numărul total de înnoptări, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 21,6%.

Cel mai mare grad de ocupare a fost înregistrat de spaţiile de cazare pe nave şi de hanuri

În ceea ce priveşte numărul total de vizitatori străini care au intrat în România în primele patru luni ale acestui an, este vorba despre 2,014 milioane de persoane, cu 3,3% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009. Cei mai mulţi străini au venit din Europa - 95,8%.

Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 63,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (42,6%), Bulgaria (17,6%), Germania (8,0%), Italia (7,6%) şi Austria (4,1%).

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, doar în aprilie 2010, în România au sosit peste 412.000 de persoane, cifră cu 5% mai mare faţă de cea a turiştilor care au venit în ţara noastră în aprilie 2009. În acelaşi interval, a fost înregistrată o creştere de 6,2% a numărului de nopţi petrecute de turişti în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare.

Pe de altă parte, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în aprilie 2010 s-au înregistrat scăderi la punctele de frontieră atât la sosirile vizitatorilor străini (-1,8%), cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (-0,8 %), faţă de aceeaşi lună a anului trecut.


3 iunie 2010