Cei mai mulţi turişti care au ales să-şi petreacă vacanţa în Turcia în primele şase luni ale lui 2010 au provenit din Germania, Rusia şi Marea Britanie.

13008-turcia.jpgPotrivit unui studiu realizat de Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, în perioada ianuarie-iunie 2010, aproape 1,7 milioane de nemţi au ales să meargă în concediu în această ţară, reprezentând 14,5% din totalul turiştilor din intervalul respectiv. Pentru aceeaşi destinaţie au optat şi peste 1,25 de milioane de ruşi - 10,87% şi puţin peste un milion de englezi - 8,68%.


Clasamentul este completat de turiştii veniţi din Iran, Bulgaria, Georgia, Olanda, Siria, Franţa şi Grecia.

Interesant este faptul că numărul turiştilor ruşi care au ales să vină în vacanţă în Turcia este cu 25% mai mare faţă de anul trecut. Cel mai probabil, această creştere este explicată de faptul că anul acesta turcii au ridicat viza pentru cetăţenii ruşi.


Pe de altă parte, numărul israelienilor care au vizitat Turcia a scăzut cu 90% în luna iunie a acestui an, din cauza conflictului dintre cele două ţări iscat în fâşia Gaza. Astfel, doar 2.600 de israelieni au vizitat Turcia în iunie 2010 comparativ cu 27.000 în aceeaşi lună a anului trecut.


Datele Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia arată că plajele din Antalia şi Mugla rămân destinaţiile preferate ale turiştilor. Şi oraşul Istanbul, declarat Capitală Culturală Europeană în 2010, se află printre locaţiile favorite ale străinilor care vizitează această ţară.


Statisticile oficiale din Turcia indică faptul că, în primele şase luni din 2010, numărul turiştilor a crescut cu 10%. Specialiştii sunt de părere că, până la finalul acestui an, creşterea va ajunge la 15%.


6 August 2010