Firma deţinută de familia senatorului liberal a pus mâna, la preţuri derizorii, pe două terenuri situate în poziţii-cheie din oraşul Sinaia.

Tunurile lui Rusanu la SinaiaDouă terenuri scoase la licitaţie de Primăria Sinaia pentru a fi amenajate ca parcări au fost adjudecate de Internaţional SA, firmă controlată de familia senatorului liberal Dan Radu Ruşanu şi condusă de soţia acestuia, Anca Daniela Ruşanu.

În 2008, după un an şi jumătate de la semnarea contractelor de concesiune, la doar câteva zile după ce începuse amenajarea propriu- zisă a parcărilor, Internaţional SA a făcut cerere pentru cumpărarea ambelor terenuri.

Atâta vreme cât un teren este concesionat, el poate fi exploatat exclusiv conform obiectului concesiunii. Odată vândut, proprietarul poate începe procedurile pentru a-i schimba destinaţia şi a-l exploata după cum doreşte.

Metoda a mai fost aplicată o dată cu succes de Internaţional. În 2003, firma a concesionat de la Primăria Sinaia un teren de 3.275 de metri pătraţi, limitrof complexului Izvorul Rece, cu scopul amenajării unei parcări. Trei ani mai târziu, în 2006, primăria i l-a vândut cu neverosimilul preţ de 15 euro/mp. Compania a amplasat acolo un balon care adăposteşte un teren de sport multifuncţional.

Terenuri strategice

Cele două parcări, concesionate în 2006, se găsesc în poziţiicheie ale oraşului Sinaia: lângă staţia de plecare a telecabinei (850 mp) şi lângă staţia de plecare a telegondolei (6.000 mp). Montată în 2007, telegondola este proprietate publică, fiind cumpărată cu bani de la bugetul local şi de la bugetul de stat. La costurile investiţiei, de 7,7 milioane de euro, se vor adăuga câteva sute de mii de euro, pentru amenajarea unei pârtii pe dedesubtul instalaţiei de transport. Odată ce pârtia va fi gata, terenul parcării va fi ideal pentru amplasarea unui après-ski sau a unui hotel. Zona figurează în planurile primăriei drept viitoarea poartă de intrare a celui mai înalt domeniu schiabil din ţară, cel de pe muntele Furnica.

Deşi încheiase contractul de concesiune în noiembrie 2006, Internaţional SA a obţinut autorizaţia de construire pentru amenajarea parcării de lângă telegondolă abia pe 19 februarie 2008. După doar trei zile, pe 22 februarie, directoarea Anca Daniela Ruşanu a înaintat o cerere, solicitând să i se vândă întreg terenul de 6.000 mp. În cerere, soţia senatorului liberal susţinea că, în trei zile, Internaţional SA investise peste 220.000 de lei în lucrări de amenajare. Biroul de urbanism al primăriei şi comisia de urbanism a consiliului local au avizat cererea favorabil în aceeaşi zi în care a fost depusă. Comisia de urbanism - condusă de liberalul Alexandru Matei, fost director general al Internaţional SA - a iniţiat un proiect de hotărâre privind trecerea celor 6.000 mp din domeniul public în domeniul privat al oraşului şi vânzarea întregii suprafeţe de pământ.

Contactat de EVZ pentru a explica oportunitatea înstrăinării unui teren neamenajat încă şi pentru a justifica viteza cu care a acordat aviz favorabil cererii, Matei a replicat bine dispus: „Sinaia e un oraş mic, avizele se dau repede. Odată vândut, terenul era mai bine valorificat".

Teama consilierilor

Proiectul trebuia supus la vot în şedinţa din februarie 2008, însă discutarea sa a fost amânată pentru martie. Atunci însă, şase consilieri ai opoziţiei au lipsit de la şedinţă, unii motivându-şi ab senţa prin „presiunile care s-au făcut asupra noastră pentru vinderea unor mari suprafeţe de teren, situate în zone strategice". Alţii au spus că au ales să lipsească, de teamă că ar trebui „să dea cu subsemnatul pentru hotărâri lua te pe final de mandat". Din cauza celor şase absenţe, proiectul nu a putut fi discutat nici în martie. A revenit pe ordinea de zi în aprilie, într-o formă modificată: pentru cumpărarea a doar 1.700 mp. Nediscutat nici de această dată, tot din cauza absenţei unor consilieri, proiectul a fost dezbătut în septembrie, când a fost votat, în varianta de 1.700 mp. Preţul tranzacţiei, 54 euro/ mp, este de 4-5 ori mai mic decât preţurile de pe piaţa liberă.

Cu toate că parcarea este parte dintr-un proiect care a implicat investiţii publice de peste 8 milioane de euro, primarul liberal din Sinaia, Vlad Oprea, nu se arată preocupat de soarta ame najării acesteia: „Nu e finalizată. Cred că nu e. Nu ştiu...". Referitor la pretenţia firmei Internaţional SA de a fi investit 220.000 lei în trei zile, Oprea afirmă: „Se poate să fi lucrat fără să fi avut autorizaţie de construire. Nu e singurul caz când s-a lucrat fără autorizaţie".

Ultracentral, preţ derizoriu

În ianuarie 2008, la doar trei săptămâni după ce obţinuse autorizaţia de construire, societatea familiei Ruşanu şi-a manifestat intenţia de a deveni proprietară şi pe terenul de 850 mp situat lângă staţia de plecare a telecabinei. Cererea a fost aprobată de consiliul local chiar săptămâna trecută, preţul fiind stabilit la 75 euro/mp, de 10 ori mai mic decât preţurile practicate pe piaţa liberă în acea zonă.

Anca Daniela Ruşanu, directoarea Internaţional SA, nu a răspuns întrebărilor EVZ. Aceasta, în ciuda fapului că, în cadrul unei dis cuţii cu EVZ, pe care a solicitat-o şi a dorit-o „neoficială", senatorul Dan Radu Ruşanu recomandase corespondenţa cu hotelul ca fiind calea optimă de dialog.

Sursa

24 February 2009