Balarii inalte cat un om, vegetatie haotica, nemaiingrijita de ani 0-687-teatru_de_varahc2.jpg
de zile, banci rupte transformate in capcane invizibile, dar la tot pasul – asa arata in prezent Gradina de Vara a fostului cinema Capitol din Timisoara.

Locatia, nemaifolosita de circa trei ani, a ajuns in paragina. Cei care frecventau Gradina de vara spun ca e o rusine sa tii un asemenea loc neingrijit chiar in centrul orasului. Tot ei se intreaba de ce municipalitatea nu investeste macar in curatarea locului, daca nu in intrebuintarea culturala a spatiului, de ani de zile abandonat. 

Un scurt sondaj intre locuitorii orasului scoate la iveala faptul ca oamenii nici nu-si mai amintesc anul in care s-a „jucat” ultimul spectacol aici. Portile sunt inchise acum cu un lacat ruginit, ecranul imens a devenit din alb, gri, treptele de acces s-au macinat de vreme, iar iarba a crescut printre ele. Bancile, sau mai bine zis ce a mai ramas din ele, abia daca se mai zaresc prin desisul de buruieni.
Inainte, Gradina de Vara era un loc animat, plin de viata si nu putine din actualele VIP-uri ale orasului au lacrimat sau oftat, in prima tinerete, la vederea frumusetilor hollywoodiene pe ecranul gigant. Ea tine de cinematograful construit inca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In anii de dupa Revolutie, aici functiona si un bar, astfel ca iesirea, vara, pe inserat la un film, avea toate sansele sa concureze la titlul de „intalnirea perfecta”. 
  
Coincidenta de 5.000 de metri patrati
  
Desi fostul cinematograf a ajuns al municipalitatii si de la Primarie cu drept de folosinta exclusiva pentru Filarmonica de Stat „Banatul”, Gradina de Vara apartine in continuare Ministerului Culturii, ca urmare a unor incurcaturi in acte. Paradoxal insa, Filarmonica a primit, in acte, odata cu sediul propriu-zis (fosta cladire a cinematografului) si un teren de 5.000 de metri patrati, care nu apare niciunde mentionat cu numar topografic si pe care efectiv nu l-a receptionat. Culmea „coincidentei“ insa, suprafata pe care se intinde Gradina de Vara este de peste 4.900 de metri patrati.

Anul trecut, pe cand in Primarie se vorbea prin anumite birouri de un proiect care urma sa transforme fostul cinematograf in aer liber in fundatia unui bloc cu mai multe etaje, ministrul Culturii, prezent in oras, a declarat ca „daca vom pune la dispozitia orasului Gradina de la «Capitol», atunci acolo trebuie sa fiinteze un spatiu cultural”. Intre timp, mai multi speculanti de pe piata imobiliara din oras au pus ochii pe acel spatiu care valoreaza foarte mult avand in vedere ca este situat in imediata vecinatate a Pietei Operei.

Idee

Primul mall cultural din vestul Romaniei
  
Gradina de Vara situata pe bulevardul CD Loga nr. 2 are o capacitate de 2.500 de locuri si o suprafata de aproape 5.000 de metri patrati. La inceputul anului, potivit unei HG, aceasta a fost scoasa la vanzare, relativ in secret. Din fericire, pana acum acest lucru nu s-a putut realiza datorita faptului ca nu exista normele metodologice de punere in practica a hotararii.

Pe de alta parte, oamenii cu initiativa doresc continuitate pentru acest spatiu si mentinerea lui intr-un circuit cultural adaptat insa la momentul actual.

Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii povesteste ca exista dorinta de a se transforma locul in primul mall cultural din vestul Romaniei. „Acum cateva luni, ministrul Culturii m-a intrebat daca ar putea sa gestioneze Filarmonica locul, in eventualitatea transformarii lui intr-un mall cultural. Evident ca raspunsul meu a fost pozitiv”, povesteste Garboni.

Teoria acestui mall cultural este formidabila, a mai adaugat directorul Filarmonicii, „pentru ca este un proiect sprijinit de absolut toate autoritatile locale (primar, prefect, presedinte de Consiliu Judetean) si, in plus, si de ministrul Culturii”. In viziunea lui, Gradina de Vara ar putea fi marita pana la o capacitate de 4.000 de locuri, iar pe margine, in locul zidului actual, s-ar putea construi o serie de boutique-uri care sa vanda numai lucruri care au legatura cu arta: albume, muzica, opera de arta etc.

Sursa

30 July 2007