Tribunalul Sibiu se va pronunţa mâine într-un proces privind intenţia Primăriei Sibiu de a vinde un teren de 4,2 hectare, aflat în proprietatea statului. Dacă judecătorii încuviinţează vânzarea, dau gir unei afaceri public-private cu un profit de minimum trei milioane de euro.

Terenul de 42.017 de metri pătraţi ocupat în prezent de Baza Sportivă Voinţa este una din cele mai vânate bunuri imobiliare ale Sibiului. Terenul este situat pe cea mai circulată arteră a municipiului şi are deschidere la stradă pe trei din laturile acestuia.

„O valoare calculată între minim 11 şi maxim 20 de milioane de euro", declara unul din consilierii locali ai Sibiului, Ovidiu Luca. Doar că acest teren va fi vândut de Primăria Sibiu cu fix cinci milioane de euro. Aşa a decis majoritatea FDGR din Consiliul Local Sibiu, acum un an, când aproba pe bandă rulantă proiectul de hotărâre referitor la vânzarea acestui teren. Motivul invocat de administraţia Johannis pentru această decizie a fost acela de a aduce bani la bugetul local.

Primul cumpărător - o asociaţie meşteşugărească

În prezent, terenul este ocupat de baza sportivă a Asociaţiei Sportive Voinţa. Aceasta, alături de Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti Sibiu, deţine drept de folosinţă veşnică fără plată a celor 4,2 hectare. Prin urmare, dacă primăria intenţionează să vândă terenul, UJCMS şi Voinţa au drept de preempţiune.

Prin hotărârea adoptată în iulie anul trecut, primăria a primit de la majoritatea consilierilor locali dreptul de a oferta Asociaţiei şi Uniunii terenul la un preţ de 96 de euro, plus TVA, pentru un metru pătrat. În comparaţie, în aceeaşi perioadă, aceiaşi consilieri au aprobat şi vânzarea de terenuri către tinerii sibieni, la un preţ de 90 de euro, plus TVA. Doar că terenurile vândute tinerelor familii sibiene sunt situate departe, într-un câmp de la marginea oraşului.

Hotărâre atacată

Prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, a atacat în contencios administrativ respectiva hotărâre de consiliu local, pe motiv că terenul nu aparţine domeniului privat, ci domeniului public al municipiului Sibiu. Aparent inexplicabil, procesul cu numărul 3056/85/2009 a trenat extrem de mult în Justiţie - procesul a fost amânat de nu mai puţin de 12 ori.

Cu atât mai controversată este această trenare cu cât situaţia de acum are un precedent deja judecat. Mai exact, în 2005, acelaşi Consiliu Local Sibiu a mai încercat o dată definirea terenului de sub baza sportivă Voinţa drept un bun privat al municipiului Sibiu.

 


 

Sursa

13 July 2010