Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va fi gata peste patru ani, iar suma totală pe care statul român o va plăti în cei 30 de ani, respectiv finanţare, proiectare şi execuţie, se ridică la 4,8 miliarde euro.

sursa:www.realitatea.net/Potrivit proiectului, această sumă de 4,8 miliarde euro cuprinde cheltuielile cu împrumutul principal (3,108 miliarde euro), cheltuielile cu împrumutul subordonat - 670 milioane euro, cheltuielile legate de operare şi întreţinere se ridică la 323 milioane euro, taxele şi impozitele şi alte costuri - 584 milioane euro şi inflaţia - 146 milioane euro.

Contractul de concesiune al autostrăzii Comarnic-Braşov a fost câştigat de consorţiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions S.A., Vinci Construction Grand Projets SAS şi Aktor SA, valoarea totală a acestuia fiind de 1,507 miliarde euro.

Concesiunea presupune ca firmele să construiască autostrada din fonduri proprii, urmând ca de la data când se preia amplasamentul statul să achite pe o perioada de 26 de ani 180 milioane de euro pe an.

Tronsonul Comarnic-Braşov are o lungime de 58 km şi este considerat cel mai dificil tronson din cadrul viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov.

 

19 January 2010