Tribunalul Bucureşti obligă Impact Developer&Contractor (IMP) să plătească suma de 32,4 milioane lei către firma Romconstruct, un antreprenor al dezvoltatorului imobiliar, decizie la care Impact va face apel.

27820-188382.jpg"Conform informaţiilor obţinute în data de 1.11.2012 de pe portalul instanţelor de judecată, acţiunea formulată de către Romconstruct, ce face obiectul dosarului cu nr 35939/3/2011(dosar iniţial 19/105/2010), aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VI a civilă, a fost admisă în parte, iar Impact Developer&Contractor obligată la plata sumei de 32,4 milioane lei, compusă din contravaloare lucrări construcţii, lucrări suplimentare, penali­tăţi, materiale. Soluţia poate fi schimbată, ea fiind pronunţată de instanţa de fond. Soluţia instanţei are la bază omologarea unor rapoarte de expertiză întocmite fără a se fi avut în vedere clauzele contractelor încheiate de părţi", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Impact Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Mediafax.

Reprezentanţii companiei menţionează că nu au detalii despre motivarea instanţei şi argumentele juridice care au condus la luarea unei "decizii incorecte şi care ignoră întru totul convenţiile părţilor".

"Impact doreşte să asigure toţi investitorii, clienţii şi partenerii de afaceri că va uza de toate mijloacele legale împotriva acestei sentinţe, pronunţată de instanţa de fond şi că în conformitate cu prevederile legale urmează să declare apel împotriva acestei sentinţe. Considerăm că soluţia instanţei este surprinzătoare şi contradictorie, suma dispusă de instanţă a fi achitată de Impact fiind netemeinică şi incorectă. Societatea Impact va urma toate căile de atac pentru anihilarea efectelor acestei hotărâri", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei menţionează că Romconstruct este o firmă de construcţii care a acţionat ca antreprenor al dezvoltatorului, iar contractele de prestări servicii încheiate cu aceasta au fost reziliate din cauza nerespectării prevederilor contractuale, din cauza întârzierilor repetate, totalizând peste 200 de zile, şi care au atras daune materiale şi de imagine ale dezvoltatorului.

Romconstruct este în procedura de insolvenţă, iar într-un dosar înregistrat în 2010 la Tribunalul Prahova, Impact este înscrisă în tabelul preliminar al creanţelor cu suma de 16 milioane lei, mai arată reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar.

Între cele două firme au mai exis­tat unele litigii, într-un caz, Romconstruct obţinând în 2010 în instanţă chiar insolvenţa Impact. După câteva luni, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat provizoriu procedura de insolvenţă, iar în aprilie 2011 procedura a fost închisă definitiv şi irevocabil.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat luna trecută de acţionarii Impact, dezvoltatorul imobiliar va constitui provizioane de 15,8 milioane lei, din care 7,3 milioane lei pentru litigii. Totodată, bugetul prevede pierderi record, de 35,6 milioane lei.

Fondatorul Impact, Dan Ioan Popp a fost înlocuit în luna aprilie de la conducerea Consiliului de Administraţie cu Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma.

Mai multe fonduri de inves­tiţii străine au cumpărat în ultimii ani pachete de acţiuni de la Dan Ioan Popp şi controlează împreună peste 50% din acţiuni, astfel că pot să-şi impună strategia de conducere a firmei.

Cel mai mare acţionar al companiei este Dan Ioan Popp, cu 16,5% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acţiuni şi Carmen Săndulescu, directorul executiv al companiei, cu 9,69% din capital. Alţi acţionari importanţi sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%.

Acţiunile Impact au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 4,51%, la 0,1333 lei. Raportat la acest preţ, capitalizarea companiei este de 26,3 milioane lei (5,8 milioane euro).

 

Sursa

2 November 2012