Trendul constructiilor se indeparteaza incet de oras
Jurnalul National- 12.05.2005
Piata rezidentiala din Romania aplica mai multe tipare occidentale

Piata rezidentiala din Romania aplica din ce in ce mai multe tipare occidentale si cu mare succes. De cativa ani, se practica ridicarea de condominium-uri, tip de complexuri rezidentiale de mare intindere. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui gen de proiect este asigurarea unui maxim de confort. In acest sens, nu ne referim doar la servicii precum paza si curatenie, ci la oportunitatea de a locui intr-o zona aerisita, intr-un peisaj placut si in conditii exceptionale.

Un condominium necesita o suprafata foarte mare de teren. Un bun exemplu este suprafata de la Corbeanca, de 17.000 mp, pe care Regatta a tranzactionat-o catre un grup de dezvoltatori imobiliari. Pe un asemenea teren se pot construi 25-30 vile pe trei nivele, in format parter, etaj si mansarda. Pentru succesul garantat al unui proiect imobiliar trebuie neaparat luata in calcul locatia parcelei pe care se va construi. In exemplul mentionat, terenul este asezat la aproximativ 100 de metri distanta de strada principala, ceea ce confera acces usor si pozitie favorizata. De asemenea, nu trebuie ignorate elemente precum ochiuri de apa, care aduc plus de valoare investitiei, prin frumusetea si ambientul placut pe care il creeaza. Fiecare vila va avea intre 250 si 400 mp construiti, pe cate un lot de 400-600 mp.

Trendul constructiilor se indeparteaza incet de oras. Motivele sunt lesne de inteles, deoarece zonele cele mai cunoscute si solicitate din Bucuresti – precum Iancu Nicolae sau Sisesti – s-au ocupat, numarul de oferte a scazut, iar preturile au crescut foarte mult. Cum piata imobiliara are propriile sale parghii de reglare, apar noi zone de dezvoltare, apropiate de cele care s-au "inchis”, dar si de infrastructura. O asemenea locatie este Corbeanca. Aici terenurile sunt mai accesibile ca pret, iar utilitatile sunt complete. In comparatie cu Capitala, unde terenurile ramase ating aproximativ 150 euro/mp, la Corbeanca, unele dintre cele mai bune terenuri costa aproximativ 100 euro/mp.

In ceea ce priveste costul unei case dintr-un asemenea condominium, in functie de suprafata construita si de finisajele solicitate de beneficiar, vorbim de circa 170.000-250.000 de euro per unitate. Toate vilele sunt executate cu grija, pentru a fi produse de calitate, dar si in cazul lor se discuta despre o clasificare. Cele deosebite vor fi acelea cu vedere directa spre lac. Casele vor fi construite in stil clasic, pe structura de beton si cu pereti din caramida, avand, bineinteles, sistem de termoizolatie. Finisajele se fac la cererea beneficiarului, pentru a i se putea satisface cat mai bine gusturile si dorintele.

Astfel de complexuri rezidentiale se adreseaza persoanelor cu bugete medii, care fie au accesat un credit imobiliar, fie au deja suma necesara. In plus, sunt construite pentru acei oameni care nu mai doresc sa locuiasca la bloc. Condominium-urile ofera avantaje pe care centrul orasului nu le poate asigura. In suburbii, poluarea este redusa, peisajul este deosebit, linistea te inconjoara si te poti detasa dupa o zi de munca. De asemenea, in centru preturile sunt foarte mari si ofertele foarte putine. Sa achizitionezi o casa veche si s-o reconditionezi costa mai mult decat construirea unei noi locuinte. Nu ne referim la o simpla renovare, ci la toate lucrarile necesare reconditionarii unei locuinte, cum ar fi consolidarea. Mai mult, o casa noua confera si mai multa siguranta. Se economiseste ceea ce s-ar fi cheltuit pentru consolidare si se obtine un produs finit nou, de calitate, care ofera avantajele materialelor de constructie noi si lucrarilor moderne, efectuate dupa tehnologii de ultima ora.

Robert Teodorescu
Director Dep. Vanzari Rezidentiale,
Regatta

12 May 2005