Totalul investiţiilor imobiliare europene s-a prăbuşit în ultimul trimestru din 2008, când a scăzut cu aproape 30% faţă de trimestrul anterior, ajungând la 19,5 miliarde de euro. Noroc că au apărut câteva tranzacţii foarte mari pe pieţele din Germania, Franţa şi Marea Britanie, care au „salvat" nivelul global.

Trei tranzacţii record au salvat piaţa investiţiilor din EuropaÎn ciuda faptului că activitatea europeană de investiţii a scăzut cu aproape o treime în trimestrul patru al lui 2008, rezultatele au fost influenţate pozitiv de numărul mare de tranzacţii încheiate înainte de sfârşitul anului. Printre acestea se află şi câteva tranzacţii notabile, precum achiziţionarea de către HSBC a 8-16 Canada Square în Londra pentru suma de 990 milioane de euro şi vânzarea portofoliului de tip sale-and-leaseback de către două bănci italiene principale, Banca Intesa şi Unicredit Group, amândouă cumulând un total de 1.65 miliarde de euro.

Şi asta în condiţiile în care în trimestrul al doilea şi al treilea nivelul cifrei de afaceri se stabilizase undeva la 27-28 de miliarde de euro. Schimbarea bruscă din ultimul trimestru a făcut ca cifra de afaceri totală din 2008 să ajungă la 116 miliarde de euro, un nivel comparabil cu cel înregistrat în 2004.

Aproape toate pieţele au înregistrat scăderi în trimestrul patru, singurele excepţii fiind Germania, Franţa şi Marea Britanie. Declinul a fost influenţat de colapsul Lehman Brothers, dar şi de intensificarea crizei de pe piaţa creditelor, care a avut un impact negativ asupra încrederii investitorilor.  În plus, până la sfârşitul trimestrului al treilea, criza creditelor a afectat întreaga economie, multe dintre ţările europene au început să intre pe o curbă economică descendentă, în vreme ce previziunile pentru 2009 semnalează recesiune.

Conform CB Richard Ellis Eurisko, cumpărătorii de capital şi cei instituţionali, care au fost jucătorii dominanţi în 2008, vor rămâne cheia pentru piaţa imobiliară de investiţi din viitorul apropiat. „În România deja apar semnele de aliniere a strategiei developerilor la noile condiţii financiare care vor domina economia mondială pe parcursul lui 2009 ca atare am început să asistăm şi în ţara noastră la creşteri ale yieldurilor pentru clădiri de birouri si proiecte de retail sau industriale. Întrucât nu există prea multe fonduri care dispun de lichidităţi pentru achiziţii, cei care vor dovedi flexibilitate în negocierea aşteptărilor în vânzarea produsului lor vor câştiga", consideră Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CB Richard Ellis | Eurisko.

19 January 2009