Trei smecheri au trecut la munca de teren
Cotidianul - 19.10.2005
 

Cristian Sindie, un personaj din anturajul lui Adrian Nastase, si alti doi afaceristi de trist renume, Fernando Enciu si Gerald Gorduna, sint amestecati intr-o inselaciune imobiliara de 500.000 de euro, legata de un teren din buricul Bucurestiului.

Terenul de 453 de metri patrati este situat in Bucuresti, pe strada Teheran nr. 2, colt cu Calea Dorobanti, vizavi de TVR, si valoreaza in jur de 500.000 de euro. Acesta a fost scos din patrimoniul Primariei Generale si vindut de catre un oarecare George Duma. Acesta si-a procurat un buletin de identitate fals, pe numele lui Gheorghe Dorobantu, handicapat fizic netransportabil. Apoi a folosit sentinta judecatoreasca 9.134 din dosarul 17.518 a Judecatoriei Sectorului 1, potrivit careia Gheorghe Dorobantu este mostenitor al terenului din Teheran nr. 2. Verificarile ulterioare la arhiva au aratat ca numarul sentintei invocate vizeaza un proces al firmei Rodipet, iar numarul dosarului corespunde unui dosar de-al lui Fane Capatina, si nicidecum retrocedarea catre falsul Dorobantu.

Sirul falsificarilor a continuat cu alte “decizii” ale instantelor, o dispozitie a primarului general al Capitalei si un pretins proces-verbal de punere in posesie asupra terenului. Inarmat cu aceste documente contrafacute, Duma alias Dorobantu a vindut fictiv parcela de pamint unui complice, Andrei Mocanu, pe 10 iunie 1996, prin act notarial autentic. Trei zile mai tirziu, Mocanu a plasat terenul Loredanei Dumitru. In acest fel, a fost creata aparenta de legalitate, iar adevaratul statut juridic al terenului a fost camuflat. Dupa o luna, Loredana Dumitru a vindut si ea imobilul lui Dan Petrescu – naivul cazut in capcana si singurul care daduse bani pe imobil, 230.000 de dolari. Loredana Dumitru era pe atunci amanta lui Gerald Gorduna – artizanul jocului piramidal care-i purta numele si prin care a pagubit 5.000 de romani.

Primul inselat ii paseaza terenul lui Sindie

Dan Petrescu a reclamat inselaciunea, cei vinovati au fost condamnati penal, iar toate vinzarile fictive, ca si documentele false pe care s-au bazat au fost anulate. Potrivit anchetatorilor, operatiunea a fost pusa la cale de Gerald Gorduna, unul dintre cei care au comis si falsurile. Politistii descoperisera ca, prin aceeasi metoda, grupul Gorduna mai vinduse doua terenuri, aflate in str. Paris nr. 3-5 si str. Puskin nr. 1 din Bucuresti.

Petrescu n-a cerut sa fie despagubit de Gorduna & Co, ci, in 1998, a vindut si el terenul, pe 665 de milioane de lei, unui asociat al sau, Cristian Sindie. Sindie fusese audiat ca martor in ancheta penala a grupului Gorduna. Cu toate ca stia povestea terenului, Sindie a luat pamintul si, dupa un an, l-a vindut firmei Basen Import-Export, condusa la acea vreme de un alt asociat al lui, Fernando Enciu – fost administrator al Insulei Mari a Brailei, cercetat pentru mai multe infractiuni economice.

Cristian Sindie a devenit cunoscut dupa ce, in 2001, Elena Nastase, mama premierului de atunci Adrian Nastase, a cumparat de la el un apartament sub pretul pietei in cartierul Primaverii din Bucuresti. Sindie este finul fostului consilier prezidential Marius Opran, care la rindul sau este finul lui Adrian Nastase.

Cristian Sindie ne-a declarat ieri ca nu stia ca terenul fusese instrainat prin fals si ca acesta nu era grevat de sarcini la Cadastru atunci cind l-a dat firmei Basen. Firma care acum construieste o cladire in str. Teheran nr. 2. Actualul patron al firmei, Robert Enciu, fratele lui Fernando Enciu, nu a putut fi contactat ieri pentru a-si spune opinia. De remarcat ca, in timpul acestei tevaturi, Primaria Generala a Bucurestiului, din patrimoniul careia fusese scoasa, prin abuz si fals, parcela de pe Teheran nr. 2, nu a avut nici o reactie. Mai mult, in 1999, i-a dat autorizatie lui Sindie sa construiasca pe terenul cu pricina.

Adevaratul proprietar ramine pagubas deocamdata

In 2001, Mihail Giurea, cetatean roman cu domiciliul in Austria, a revendicat de la Primaria Capitalei terenul din Teheran nr. 2, in baza noii legi a imobilelor preluate abuziv de stat. El a probat cu documente de proprietate ca terenul a fost cumparat in 1932, de la Banca Marmorosch-Blank, de catre tatal lui, Gheorghe Giurea. Dupa 1947, statul comunist i-a luat proprietatea. Solicitarea lui Mihail Giurea nu a fost satisfacuta inca, in pofida numeroaselor demersuri ale lui Giurea pe linga primarie. Pe de alta parte, Basen SRL continua sa construiasca pe terenul lui.


Claudiu Tirziu - Cotidianul

19 October 2005