Un mall din Capitală şi două din provincie au intrat în insolven­ţă în ultimele şase luni. În cazul City Mall din Bucu­reşti şi Armonia din Brăila, unul dintre moti­ve a fost absenţa clienţilor. În cazul Tiago din Ora­dea, principa­la cauză a insolvenţei a fost in­ca­pa­citatea de a găsi suficienţi chiriaşi. În niciunul dintre cele trei ca­zuri vii­to­rul acestor afaceri nu e sigur.

14918-22city_mall.jpgCity Mall a stat slab cu înca­să­rile şi în anii trecuţi, iar după deschiderea Sun Plaza, aflat în apropiere, lucru­rile nu au fă­cut decât să se înrău­tă­ţească. Din anul 2005, niciunul dintre proprietarii care s-au perindat nu a reuşit să-l facă atât de profitabil încât să plă­tească datoriile bancare la timp. În ipoteza în care mall-ul va fi cum­părat de cineva în perioada urmă­toare, principala pro­blemă va fi profitabilitatea.

Armonia Center din Brăila a fost deschis în 2008 şi s-a în­chis în 2009, ne­fiind profitabil. Com­pania RED Mana­ge­­ment Capital avea anul trecut planuri pentru ca mall-ul să fie des­chis în prima parte a anu­lui cu­rent, lucru care nu s-a mai în­tâm­plat. Mai mult, fir­ma şi-a cerut in­­tra­rea în insolvenţă, care s-a a­probat la sfârş­i­tul lunii trecu­te. Ce­re­rea de in­sol­venţă a ve­nit după ce mai mulţi cre­ditori, prin­tre care şi Volksbank, au solicitat insolvenţa.

În cazul Tiago din Oradea, fir­ma MLS Pro­iect a intrat în insolvenţă, dar s-a găsit repede un cum­părător, la pu­ţin peste jumătate din va­loa­rea in­vestiţiei iniţiale în pro­iect. Mai pre­cis, mall-ul a fost cum­părat cu 30,5 mi­lioane de euro plus TVA, la un curs de 4,2 lei pe euro, în urma unei licitaţii care nu a dus lipsă de con­testa­ţii la tribunal. În ce condiţii se va inau­gura mall-ul a­nul viitor ră­mâ­ne de văzut.


Sursa

8 November 2010