Principalul efect scontat de guvernanti la momentul lansarii programului "Prima casa" a fost de revitalizare a pietei constructiilor. Dupa trei luni insa, dezvoltatorii nu au inceput niciun proiect nou de mari dimensiuni si nici nu dau semne sa inceapa. Sa ne bucuram ca merg inainte cele incepute?

Cel mai puternic declin al pietei constructiilor din acest an a fost consemnat tocmai in luna august, prima luna integrala de operare a programului "Prima casa", al carui scop declarat de guvernanti era tocmai de revitalizare a acestui domeniu care a contribuit substantial la cresterea economica din ultimii ani.

Astfel, piata a scazut cu 29,3% in august 2009 fata de august 2008, in timp ce declinul din primele opt luni ale anului a fost de 13,3%, potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica.

"Pana cand dezvoltatorii nu sunt 100% convinsi ca in Romania este o piata in care vor putea construi si vinde locuinte cu 60.000 de euro nu se va arunca nimeni sa construiasca proiecte noi", apreciaza Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

El spune ca de la demararea programului de garantare a creditelor vanzarile au crescut, dar maxim 20% din apartamentele vandute sunt noi, si acestea sunt din proiecte incepute inainte de debutul crizei imobiliare.


Sursa

16 October 2009