Fiecare roman trebuie sa-si cunoasca drepturile si obligatiile pe care le are atunci cand cumpara sau vinde ceva. La Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania sosesc nenumarate reclamatii, cele mai multe dintre ele neputand fi solutionate deoarece "pagubitii" nu au citit cu atentie contractul inainte de a-l semna.

             Pentru ca acest lucru sa nu se mai intample, APC Romania va recomanda sa cititi foarte bine orice contract inainte de a-l semna si sa tineti cont si de urmatoare lucruri:

Contractul de inchiriere

            In contractul de inchiriere exista doua parti: locatorul si locatarul. Locatorul este cel care inchiriaza locuinta si poate fi proprietarul, locatarul (cu sau fara incuviintarea proprietarului) sau persoana juridica implicata in administrarea imobilului (in cazul locuintelor proprietatea statului). Locatarul este persoana care dobandeste dreptul de folosinta a locuintei si nu dreptul de proprietate al acesteia.

             Calitatea de locatar in contract o pot avea mai multe persoane care devin cotitulare ale contractului de locatiune. Cu privire la forma contractului, acesta se va inregistra de catre locator, la organele fiscale teritoriale, in termen de 15 zile de la semnarea contractului. Obiectul contractului il formeaza locuinta in sine, anexele, dotarile aferente, cu inventarul corespunzator.

             Chiria se stabileste prin acordul liber exprimat al partilor, cu exceptia locuintelor pentru care este stabilit prin lege un nivel maxim al chiriei. In ceea ce priveste modificarea chiriei, aceasta se poate face numai in cazul locuintelor proprietate particulara. Termenul contractului, care trebuie sa cuprinda data intrarii in vigoare si durata, este lasat la aprecierea partilor.

              Daca partile nu au convenit asupra reinnoirii contractului, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta in termen de 30 zile de la expirarea termenului prevazut in contract.

Contractul de schimb

            In cazul schimbului, fiecare din parti este si vanzator si cumparator, de unde rezulta plata cheltuielilor generate de contract in mod egal, numai daca nu s-a specificat printr-o clauza speciala ca acestea se suporta doar de o singura parte. Este interesant de remarcat faptul ca imobilele care nu pot face obiectul contractului de vanzare-cumparare nu pot fi nici schimbate.

            Asemenea contractului de vanzare-cumparare, si la contractul de schimb putem vorbi de antecontracte de schimb (promisiunea unilaterala sau bilaterala de schimb). A cumpara o casa printr-o agentie imobiliara a devenit o practica in Romania, mai mult impusa de atitudinea si multitudinea agentiilor imobiliare aparute peste noapte. Antecontractul presupune un acord bilateral de vointa care obliga ambele parti la incheierea unui contract pe viitor.

Acest material a fost realizat cu sprijinul APC Romania. (G. Ples)       

18 May 2004