Valoarea tranzacţiilor imobilia­re în 2010 a fost de aproximativ 335 de milioane de euro, cu 47% peste întreg volumul investi­ţio­­nal din 2009, conform unui ra­port CBRE. Creşterea faţă de anul tre­cut nu este însă foarte relevantă dacă avem în vedere că situaţia e reflectată în bună măsură de tranzacţiile efectuate de un singur fond - sud-africanii de la NEPI. În plus, a­ceştia, pe lângă achiziţii, au şi re­nun­ţat la anumite proprietăţi.

16033-21main.jpgCu alte cu­vinte, aceste tranzacţii reflectă mai mult dinamismul pieţei decât un in­te­res al investitorilor. Mult mai uniformă a fost situaţia în 2007, când tranzacţiile au fost efectuate de mai multe firme decât anul trecut. A­tunci, volumul a fost de circa 2,2 mi­liar­de de euro. Cu alte cuvinte, piaţa a fost anul trecut de 6-7 ori mai puţin dinamică decât în anul aderării la Uniunea Europeană.

Dacă România a atras anul trecut aproape 7% din cele 5 miliarde euro derulaţi în tranzacţii imobiliare în Eu­ropa Centrală şi de Est, Rusia şi Polonia au atras 74% din totalul tranzacţiilor încheiate în regiune. Tota­lul tranzacţiilor româneşti abia dacă s-a ridicat la jumătate din valoarea unei singure tranzacţii realizate în Moscova. E vorba despre un portofoliu de cinci clădiri de birouri a­chiziţionate de Lenmar Capital pentru circa 690 de milioane de eu­ro. Asta după ce în perioada 2006-2007 Ro­mânia era considerată cea mai a­tractivă ţară din CEE ca investiţii imo­biliare. Atunci, Pricewaterhou­seCoopers estima pentru o inves­ti­ţie de 100.000 de euro, o creştere de peste cinci ori în decurs de 10 ani. Multe fonduri au investit în acea pe-rioadă fără ca valoarea investiţiei să fie mai mare în prezent. În absenţa cumpă­rătorilor, cel mai greu le este respectivelor fonduri să iasă din România.


Sursa

17 January 2011