Investitiile in proprietatile imobiliare din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) au totalizat 1,2 miliarde de euro in primele doua luni ale anului 2011, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis (CBRE). Suma include si achizitionarea Europolis de catre CA Immobilien Anlagen AG (272 mil. euro) deoarece, chiar daca acordul a fost anuntat inca din vara anului 2010, tranzactia a fost finalizata abia in ianuarie 2011.

17352-bani2.jpgVestea acestei afaceri a contribuit la ameliorarea increderii investitorilor in piata imobiliara a regiunii. Totodata, fluxul de numerar se afla intr-o evidenta imbunatatire pe tot mai multe piete din ECE. In tari precum Croatia, Bulgaria si Romania se observa o revenire a investitorilor institutionali si o crestere a numarului de tranzactii. Un exemplu recent este vanzarea unui parc de retail de 25.000 mp in orasul bulgar Plovdiv.

Rockefeller Group a platit pentru acesta 20 de mil. euro. Si Polonia ramane o piata activa. De la inceputul acestui an Union Investment a cumparat cladirea de birouri Zebra Tower din Varsovia pentru suma de 76 mil. euro, compania fiind in cautarea altor proiecte interesante. Vanzator a fost firma S+B Gruppe AG, dezvoltator austriac cu proiecte de birouri in Cehia, Austria, Polonia si Romania. In Republica Ceha, in afara de preluarea activelor Europolis, nicio alta tranzactie nu a avut loc. Cu toate acestea, CBRE estimeaza o crestere a activitatii in lunile urmatoare. Piata proprietatilor comerciale din Rusia a incetinit considerabil la inceputul acestui an, insa acest lucru este normal dupa pauza de iarna din ianuarie.


Sursa

1 April 2011