Tranzactiile imobiliare ce depasesc 10.000 euro vor trebui raportate


Evenimentul Zilei - 26.07.2006
"Spalarea banilor" va controla agentiile imobiliare

Activitatea agentiilor imobiliare va fi controlata de Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB).

Oficiul incearca astfel sa evite achizitionari de cladiri si terenuri cu fonduri provenind din operatiuni ilicite. OPCSB va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata de profil, a declarat Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvant al oficiului.

Fuiorea spune ca piata imobiliara face parte din categoria domeniilor care nu sunt supuse unei astfel de supravegheri, urmand ca acest rol sa fie preluat de OPCSB.

Masura este criticata de catre reprezentantii agentiilor imobiliare, care considera ca oficiul nu are capacitatea sa emita texte de lege eficiente pentru acest domeniu.

Masura controversata

„Este foarte rau ca un oficiu care are un cu totul alt obiect de activitate sa se erijeze in autoritate de reglementare pentru o piata despre care nu stie nimic”, a declarat directorul general al agentiei Intermedias Bucuresti, Ion Radu Zilisteanu.

El apreciaza ca ar fi fost mai potrivit sa fie infiintat un organism de supraveghere si reglementare pentru sectorul imobiliar, dupa modelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sau al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care sa aiba un dialog institutionalizat cu OPCSB.

Articol integral in Evenimentul Zilei
Alexandru Gugoasa
Evenimentul Zilei
 

26 iulie 2006