Cât timp a fost blocat programul guvernamental, numărul tranzacţiilor de apartamente a scăzut dramatic. Însă odată cu reluarea programului Prima Casă, reprezentanţii agenţiilor imobiliare observă o creştere notabilă atât a interesului cât şi a numărului de tranzacţii încheiate. Asta în timp ce alte segmente ale pieţei imobiliare continuă să rămână blocate.

19620-10_ploiesti.jpgDacă nu ar fi programul guvernamental, piaţa imobiliară din Ploieşti ar fi blocată în totalitate - poate doar segmentul închirierilor să supravieţuiască. Lunile în care Prima Casă a fost în aşteptare, au fost luni de inactivitate pentru agenţii imobiliari, dar de când s-a reluat creditarea cu ajutorul statului, au început să reapară şi clienţii. Per ansamblu, numărul tranzacţiilor de apartamente este semnificat mai mare decât anul trecut.

„S-a observat o îmbunătăţire pe segmentul de apartamente la începutul anului, însă când a dispărut programul Prima Casă, nu s-a mai întâmplat nimic. De când s-a reluat programul guvernamental există un interes mult mai mare, faţă de acum două luni" declară avocatul Paul Dumbrăveanu, reprezentant al agenţiei RE/MAX.

„Există un interes mult mai mare din partea clienţilor, comparativ cu acum un an. Îmbunătăţirea care se observă la nivelul tranzacţiilor de apartamente este datorită programului Prima Casă", confirmă şi reprezentaţii agenţiei PanamImob.

Ploieştenii preferă apartamentele cu două camere, poate şi pentru că nu vor să se îndatoreze pe o perioadă prea îndelungată la bancă. Oricum, la cât au scăzut preţurile, chiar şi apartamentele cu trei camere se încadrează în plafonul maxim acordat de bănci pentru Prima Casă.

• Garsonieră: 23.000-25.000 euro
• Apartament cu două camere: 30.000-35.000 euro
• Apartament cu trei camere: 40.000-45.000 euro

Pe lângă clienţii care se folosesc de programul guvernamental pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, mai există şi o cotă relativ mică din piaţă de clienţi care plătesc cu banii jos.

„Clienţii achită apartamentele cu ajutorul programului guvernamental în proporţie de 80%, iar restul de 20% achită cu bani cash" spune consultantul PanamImob.

Piaţa terenurilor rămâne blocată, deşi interes există

Majoritatea terenurilor disponibile în oraş sunt cele pe care sunt case demolabile. Alte terenuri libere sunt doar cu suprafeţe mari, iar acestea nu sunt interesante pentru clienţi, deoarece nu se încadrează în buget. Dar oricum, tranzacţiile de terenuri sunt extrem de rare, deşi există interes din partea cumpărătorilor, spun la unison agenţii ploieşteni.

Pentru achiziţionarea loturilor de teren pentru casă, 90% dintre clienţi nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 80.000 euro. Aceştia sunt foarte restrictivi şi nu îşi depăşesc bugetul. Ori la ce preţuri se cer în oraş, normal că nu se intersectează cererea cu oferta.

„Într-o zonă bună din Ploieşti, preţul este de minimum 200 euro/mp pentru un lot de teren pentru casă, de maximum 500 mp. Un teren similar avea un preţ cel puţin dublu în 2007-2008, se ajungea chiar şi la 500 euro/mp" afirmă reprezentantul RE/MAX.

La periferie însă, unde sunt zone rezidenţiale, preţurile cerute sunt cu mult mai mici. Imediat la ieşirea din Ploieşti pot fi găsite oferte de teren chiar şi cu 20 euro/mp. Clienţii preferă zone precum Păuleşti sau Cocoşeşti, la ieşirea spre Cheia, conform agenților ploieșteni.

Nici închirierile nu mai sunt o afacere atât de profitabilă ca acum trei ani

Dacă în perioadele de criză, piaţa chiriilor este cea cu activitate mai intensă, se pare că în Ploieşti lucrurile stau puţin diferit, tot din cauza programului Prima Casă. Lucru care nu a făcut decât bine chiriaşilor rămași, care profită de scăderea de preţ.

„Piaţa chiriilor este destul de jos. Clienţii preferă să se folosească de programul Prima Casă, care are o rată lunară similară cu o chirie. Astfel că proprietarii au scăzut pretenţiile foarte multe pentru a putea închiria" declară reprezentantul PanamImob.

Cele mai căutate rămân apartamentele cu una şi două camere, în timp ce locuinţele cu trei camere au clienţi destul de rar. Preţul mediu pentru locuinţele mobilate şi utilate este de:

• Garsonieră: 100 euro/lună
• Apartament cu două camere: 150-200 euro/lună
• Apartament cu trei camere: 250-300 euro/lună

Deopotrivă cumpărătorii şi chiriaşii preferă cartiere liniştite şi înverzite. Astfel că „9 Mai" este pe primul loc în topul preferinţelor, deoarece este o zonă liniştită, curată, cu blocuri construite după 1980. După care urmează zona „Enăchiţă Văcărescu" şi „Democraţiei" - cartier situat foarte aproape de centru, dar care beneficiază de multe parcuri şi grădini.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:

8 July 2011