Amplificarea crizei economice reflectată în declinul tuturor segmentelor pieţei imobiliare a determinat contracţia puternică a pieţei terenurilor. Deşi preţurile au scăzut puternic, iar ofertele proprietarilor au crescut, numărul tranzacţiilor cu terenuri a scăzut semnificativ, tranzacţiile importante fiind aproape inexistente.

Sursa:http://btzreal.eu"Din punct de vedere al ofertei, aceasta a avut o dispersie geografică echilibrată şi o varietate de funcţiuni urbanistice, dimensiuni şi echipare tehnico-edilitară.

Cererea activă a vizat în exclusivitate terenurile aflate în zonele cu localizare şi accesibilitate foarte bună, precum şi cu potential de dezvoltare ridicat determinat de indicatorii urbanistici aprobaţi.

Cumpărătorii potenţiali s-au concentrat pe terenurile de dimensiuni mici şi medii care nu implică riscuri şi eforturi financiare majore. Cererea a provenit din partea investitorilor oportunişti cu fonduri proprii, care încearcă să profite de o piaţă cu lichiditate scăzută" se arată într-o analiză a pieţei imobiliare realizată de BNP Paribas Real Estate.   

Chiar şi în condiţiile scăderii preţurilor cerute, discrepanţa dintre aşteptările cumpărătorilor şi cele ale vânzătorilor a rămas majoră. Exceptând proprietarii aflaţi în dificultăţi financiare, ceilalţi proprietari nu mai sunt dispuşi să scadă preţul sub un anumit nivel. Atât proprietarii, cât şi cumpărătorii au avut o atitudine de expectativă limitând sever numărul vânzărilor. În prima parte a anului tendinţa de diminuare a preţurilor s-a menţinut, preţul solicitat scăzând cu aproximativ 20-40% comparativ cu semestrul doi din 2008. Scăderea nu s-a manifestat omogen în toate zonele oraşului, nivelul fluctuând semnificativ în functie de localizare şi de potenţialul de dezvoltare al terenului.

Preţuri solicitate în afara Bucurestiului în Sem. I 2009

 

Localitate

Euro/mp

Otopeni

75-250

Pipera

150-450

Autostrada A1

15-50

Popeşti Leordeni

75-200

Pantelimon

75-200

 

 

6 November 2009