Investitorii nu au mai achiziţionat anul trecut la fel de multe proiecte ca până acum. La nivelul întregului an 2008, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Capitală a fost de 715 milioane de euro, cu 5% mai puţin faţă de 2007, când volumul înregistrat a fost de 749 milioane de euro, arată datele unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Atisreal România.

Tranzacţii imobiliare de 715 milioane de euro În ultimele trei luni ale anului trecut nu a fost înregistrată nici o tranzacţie, în timp ce în aceeaşi perioadă a lui 2007, valoarea tranzacţiilor a fost de 45 de milioane de euro.

Un alt studiu, realizat de compania CB Richard Ellis indică pentru anul 2008 o scădere cu 40% a tranzacţiilor imobiliare din România, ajungând la un miliard de euro, după ce în a doua parte a anului s-a înregistrat o scădere drastică a pieţei şi nu s-au realizat decât două tranzacţii în valoare totală de 89 de milioane de euro.

În 2007, volumul tranzacţiilor cu proiecte pe segmentul de retail au fost de aproximativ 750 de milioane de euro, în timp ce anul trecut, nu s-a realizat decât o singură tranzacţie cu spaţii comerciale din afara Bucureştiului, când grupul italian Immobiliare Grande Distribuzione a achiziţionat reţeaua de magazine Winmarkt pentru suma de 182,5 milioane de euro.

Chiriile la birouri au scăzut cu 10%

Potrivit studiului Atisreal România, criza a afectat piaţa spaţiilor de birouri începând cu cel de-al treilea trimestru al acestui an.

În ultimele trei luni ale lui 2008, chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut cu 10%, ajungând la un nivel de 22 de euro/mp/lună. Proiectele aflate în fază incipientă, de obţinere a autorizaţiilor, spre exemplu, au mari şanse a nu mai fi finalizate. În cazul celor deja începute, vor apărea amânări ale lucrărilor de construcţie, mai ales în cazul în care dezvoltatorul nu este presat de închiriere. Pe termen scurt este de aşteptat ca proprietarii să devină mai flexibili la negocieri, acordând stimulente sau înlesniri chiriaşilor.

Sursa

21 January 2009