Gigantul NEPI și-a adăugat în portofoliu un nou mall din Capitală, alături de Mega Mall, Promenada și Vulcan Value Centre. Fondul sud-african de investiții a plătit 86 milioane euro pentru Iris Shopping Center, din Titan. Prețul centrului comercial a coborât cu 61 milioane euro față de acum șapte ani, când intrase în portofoliul diviziei de investiții imobiliare Allianz, contra sumei de 147 milioane euro.

38064-iris_titan.jpgCel mai mare proprietar de spații comerciale de la noi din țară a încheiat o nouă tranzacție. Fondul sud-african de investiții New Europe Property Investments (NEPI) a plătit 86 milioane euro pentru Iris Shopping Titan, pe care l-a cumpărat de la fondul de investiții scoțian Aberdeen. Potrivit reprezenților NEPI, întreaga sumă a fost achitată din propriile resurse, în numerar. Conform rezultatelor financiar de la sfârșitului primului semestru din 2015, compania dispunea de 63,5 milioane euro cash și alte 62,5 milioane euro sub formă de credite „revolving” neaccesate.

  • Iris Shopping Center are o suprafață închiriabilă de aproape 45.000 mp, veniturile anuale din închirieri ridicându-se la 7,9 milioane euro
  • Centrul comercial are peste 50 de magazine (printre cele mai cunoscute branduri numărându-se H&M, C&A sau Deichman), precum și cel mai profitabil hipermarket Auchan de la noi din țară

Prin noua tranzacție, NEPI a devenit cel mai mare proprietar de malluri din Capitală – fondul sud-african deține în București Mega Mall, Promenada și Vulcan Value Centre. Portofoliul companiei cuprinde și alte centre comerciale: City Park din Constanța, Ploiești Shopping City, Braila Mall, Deva Shopping Centre, Shopping City Galați, Pitești Retail Park, Shoping City Târgu Jiu și Severin Shopping Center. De asemenea, fondul de investiții deține la noi în țară clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview, City Business Centre și The Office, având în dezvoltare proiecte care necesită investiții de 426 milioane euro. Valoare portofoliului companiei a urcat cu aproape 75% față de anul trecut, reprezentanții săi estimând că va ajunge la aproape două miliarde euro, până la finalul acestui an.

Prețul de achiziție, mai mic cu 61 milioane euro, în șapte ani

Mallul Iris Titan a fost dezvoltat de Avrig 35 și vândut cu 147 milioane euro către Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), în vara lui 2008, moment la care DEGI era divizia de investiții imobiliare a grupului german de asigurări Allianz. În același an, fondul scoțian de investiții Aberdeen a cumpărat DEGI, preluând totodată toate activele locale. Aberdeen deține la noi în țară și alte trei clădiri de birouri (Millenium Business Center din Constanța, Phoenix Tower din București și Construdava din București).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

27 August 2015