Fondul britanic de investitii Lewis Charles, listat la bursa AIM de la Londra, a vandut pentru doar 200 de lei (10 actiuni a cate 20 de lei) firma Retail Park Magnolia, care detinea centrul comercial Zenith din Ploiesti, o investitie de 140 mil. euro, catre compania irlandeza Blackpearl Property, potrivit unor surse din piata.

Tranzactie fulger: proiectul mallului Zenith Ploiesti, preluat cu 200 de leiIrlandezii si-au asumat insa obligatia de a achita datoriile firmei in valoare de 20 mil. euro si sa ofere 50% din profitul ulterior al proiectului.

Lewis Charles, care a achizitionat in 2007 proiectul de la compania britanica Westhill Development, a decis sa vanda proiectul pentru ca nu a reusit sa atraga surse de finantare pentru dezvoltare si cauta inca de anul trecut un cumparator pentru proiectul Zenith.

Lewis Charles are datorii de 13,8 mil. euro, suma care reprezinta imprumutul pentru achizitionarea terenului, plus alte 6 milioane de euro, care au reprezentat investitii in pregatirea proiectului.

Westhill Development s-a ocupat de pregatirea proiectului, insa vinerea trecuta a primit notificarea de reziliere a contractului de la Lewis Charles, potrivit sursei citate. Compania Westhill Development va solicita cel mai probabil despagubiri de la Lewis Charles, pentru ca nu a fost consultata inainte ca aceasta tranzactie sa se finalizeze. De altfel, la momentul anuntarii tranzactiei, reprezentantii Westhill au fost luati prin surprindere de aceasta veste. Tranzactia dintre Lewis Charles si Blackpearl a fost incheiata intr-un timp record, de doar o saptamana, potrivit firmei de avocatura Stoica si Asociatii, care a reprezentat vanzatorul in aceasta tranzactie si nu a dorit sa ofere detalii suplimentare referitoare la acesta achizitie.

Reprezentantii Blackpearl au fost consiliati de avocatul intern Alexandru Surcel. Compania Blackpearl Property, detinuta de oamenii de afaceri irlandezi Michael Bell, Ali Chemais si Richard Irwin, este unul dintre partenerii de afaceri ai Lewis Charles intr-un alt proiect imobiliar - un ansamblu rezidential cu circa 1.200 de locuinte din Mogosoaia. "Blackpearl are de gand sa imparta proiectul de la Ploiesti in mai multe bucati, pentru a-l face mai atractiv din punct de vedere financiar. Eventual va fi construit supermarketul inainte si apoi spatiile comerciale", afirma sursele citate.

18 martie 2009