Ceramica de Horezu este recunoscută în toată lumea, dar lucrări de aceeași calitate se fac și în alte zone din Oltenia. În comuna Vlădești, de exemplu, sunt o mulțime de meșteșugari specializați în ceramică albă, iar autoritățile locale au vrut să transforme această tradiție locală într-un fapt recunoscut la nivel mondial. Mai mult, chiar au reușit. De la începutul acestui an, România are o nouă destinație pe harta europeană a ceramicii, în comuna Vlădești.  

41472-olarit.jpgComuna Vlădești a devenit a doua localitate din Oltenia, după Horezu, recunoscută pentru olărit. Acest lucru a fost posibil după demersurile susținute ale autorităților locale. Miza era mare: odată intrată pe lista turistică a localităților de olărit, comuna urma să înflorească la nivel economic. 

Odată ce localitatea devine un punct pe drumul ceramicii, apare dezvoltarea firească a pensiunilor, a locurilor care vor găzdui vizitatorii. Acest moment înseamnă, de fapt, dezvoltarea economică a unei localități”, a explicat primarul comunei la momentul respectiv.

De asemenea, această schimbare înseamnă mult pentru viitorul localității. În acest moment, tinerii sunt în general interesați să se mute în orașe mari, în căutarea împlinirii profesionale. Dacă olăritul devine o activitate productivă, Vlădești ar putea redeveni o localitate tânără.

„Eu am învățat tehnicile olăritului de la tatăl meu. Nu aș fi putut altfel, e o meserie grea. Dar copiii mei nu vor niciunul să devină olari. Li se pare o meserie fără viitor și fără posibilitatea de a se întreține pe ei, sau pe familiile lor. Așa că au plecat la facultate, la Craiova”, explică Mihaela Dobre, olar.

Familiile care încearcă să ducă tradiția olăritului mai departe organizează acum ateliere pentru copii, în care îi învață pe aceștia secretele meseriei, la Căminul Cultural din localitate.

Când copiii văd că vin turiștii, admiră munca lor, cumpără ceramica, se simt motivați să învețe acestă meserie. și părinții găsesc motive în plus să îi încurajeze să stea acasă”, continuă Mihaela Dobre. 

În acest moment, în România sunt șapte localități recunoscute la nivel european pentru olărit: Corund, Vama, Marginea, Rădăuți, Satu Mare, Miercurea Ciuc și Horezu.

8 June 2017