Adevărate gropi de gunoi pot fi transformate în mine de aur, de către cei care au viziune, bani și răbdare. Punctele industriale ale Capitalei, acum doar o mărturie prăfuită a ceea ce odinioară era gloria industriei autohtone, sunt acum subiectul luptei pe proprietăți între oamenii de afaceri care vor proiecte în locații premium. 

36537-platforma_industriala.jpgSpațiile industriale din interiorul Bucureștiului continuă să fie o oportunitate pentru dezvoltatori. Ele sunt situate în zonele centrale, dominant rezidențiale, în mijlocul cartierelor vechi, care se împletesc cu construcțiile noi. În starea în care se află acum, aproape întotdeauna abandonate, ele sunt o povară pentru autoritățile locale și un disconfort pentru locuitori. Tocmai de aceea, un dezvoltator cu viziune de ansamblu poate să transforme aceste zone din terenurile nimănui în adevărate fabrici de bani.

AFI Cotroceni este un exemplu perfect pentru ilustrarea oportunității pe care o aduc spațiile industriale abandonate. Vorbim deci despre o fostă platformă industrială, cu un amplasament bun, care avea nevoie să aibă o nouă utilizare. În unele cazuri, această convertire presupune demolarea completă a construcției, atunci când este vorba despre o clădire veche și dărăpănată. În alte cazuri, vechea clădire poate fi încorporată în noul proiect și se poate schimba astfel destinația în orice dorește investitorul”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Randy Tharp, managing director Epstein Architecture & Engineering.

Ultimii ani au fost apogeul dezindustrializării Bucureștiului

În ultimii ani, tot mai multe platforme industriale au fost convertite în puncte de atracție ale Bucureștiului. Oferta rămâne însă generoasă, pentru că multe dintre aceste spații sunt amenințări reale la adresa mediului. Astfel, investitorii preferă să ocolească acest tip de proprietăți, pentru a optimiza nivelul ivestiției.

Există un dezinteres puternic din partea autorităților, care nici măcar nu știu câte spații contaminate sunt în țară sau unde se află ele. Au existat discuții pentru identificarea lor, dar cred că nu este clar sau interesant pentru autorități potențialul acestor terenuri. Pentru că dacă ar fi, atunci ar trebui să apară soluții și stimulente care să încurajeze investitorii să le dezvolte, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate, din toată lumea”, continuă oficialul Epstein.

În acest moment, legislația este una dintre cele mai mari provocări, pentru investitorii dispuși să își plaseze banii în asemenea proprietăți. De multe ori, aceștia sunt nevoiți să renunțe la achiziție din cauză că nici vechiul proprietar, nici statul nu pot fi ținuți răspunzători pentru problemele proprietății, iar un simplu proces de achiziție trebuie purtat prin instanțe, pentru un interval de timp prea lung ca să justifice investiția. Până când această situația va intra pe agenda priorităților naționale, investitorii sunt nevoiți să își regândească strategia pe piața locală sau să prindă oferte similare din țări vecine, mai interesate de aceste aspecte.

CITEȘTE ȘI:

9 March 2015