Volumul total al investiţiilor în segmentul imobiliar românesc continuă să scadă considerabil. Anul trecut s-au investit doar 71,3 milioane euro în piaţa imobiliară locală, cu aproape 30% mai puţin decât în anul interior. Singurele motive pentru care piaţa a evoluat, chiar şi în acest ritm, sunt domeniile comercial şi de birouri.

23554-investitii_imobiliare.jpg 2011 pare să fi fost anul investitorilor cu planuri mari. Centrele comerciale au dominat piaţa locală de investiţii în al doilea semestru al anului. Aproximativ 60% din totalul investiţiilor din a doua jumătate a anului trecut a fost realizat prin tranzacţionarea a două centre comerciale.

 „Există un interes din ce în ce mai crescut pentru locaţii din provincie în detrimentul Capitalei, din perspectiva dezvoltării proiectelor de spaţii comerciale şi al volumului de investiţii, atât ca număr, cât şi ca valoare”, arată un raport CBRE România.

Interesul în scădere se manifestă cu atât mai evident cu cât randamentul a scăzut, în a doua parte a anului trecut.

Randamentul prime în semestrul doi 2011 a scăzut la 8,75% (centre comerciale) şi 8,25% (birouri), aceasta datorându-se în special aşteptărilor` investitorilor de pe piaţa românească. Pe termen scurt, numărul tranzacţiilor va creşte, dar într-un ritm redus, în timp ce valoarea proprietăţilor prime va rămâne stabilă”, estimează acelaşi raport.

Investiţiile în birouri – noile plasamente preferate ale oamenilor de afaceri

În acest moment, trendul este de a investi în piaţa de birouri. Deficitul de spaţii potrivite vremurilor pe care le traversăm i-a făcut pe specialişti să anunţe această mişcare în urmă cu mai bine de un an.

Dacă în a doua jumătate a anului trecut, centrele comerciale au fost cele mai atractive investiţii din sectorul imobiliar din România, în perioada următoare, clădirile de birouri vor deveni subiectul celor mai numeroase tranzacţii în ţara noastră, având în vedere creşterea cererii în contextul unui stoc constant”, declară Răzvan Iorgu, Director General CBRE România.

În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa de terenuri, în a doua jumătate a anului trecut, aceasta a rămas stabilă, cu un volum total de investiţii de 50 milioane Euro la o suprafaţă de 40,2 ha. Terenurile tranzacţionate au fost achiziţionate în scopul dezvoltării de centre comerciale, clădiri de birouri şi centre medicale.

CITEȘTE ȘI Proprietăţile scoase la vânzare de bănci vor ieftini terenurile din Bucureşti

 

22 February 2012