ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Tot mai multi romani aleg sa-si renoveze casele pe credit

ADEVARUL -  19.11.2004

             Valoarea creditelor pentru renovari va ajunge in 2005 la peste 300 de milioane de euro

           Inexistenta practic pana in acest an, piata renovarilor si a modernizarilor locuintelor pe credit a inceput sa ia avant. Potrivit estimarilor oficialilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), piata creditelor pentru renovari va ajunge la un nivel de peste 300 de milioane de euro anul viitor. "In Romania exista circa 8 milioane de locuinte, din care aproximativ 6,1 milioane necesita renovare sau diverse imbunatatiri ", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa Hans Jorg Schmid, director de distributie in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

           Aceleasi estimari arata o evolutie importanta a valorii tranzactiilor imobilire de pe piata romaneasca. "Si in ce priveste achizitiile de locuinte, estimarile arata o crestere semnificativa in fiecare an. Astfel, piata achizitiilor de locuinte noi va avea o crestere anuala cu un miliard de euro", a mai precizat Schmid. In opinia oficialilor RBL, piata romaneasca imobiliara atat pentru constructii, cat si pentru renovare are un potential foarte mare. Acest lucru se reflecta si in numarul mare de contracte de economisire si finantare pentru domeniul locativ incheiate de banca.

           Astfel, la cinci luni de la intrarea RBL pe piata, au fost incheiate aproape 20.000 de contracte a caror valoare depaseste 77 de milioane de euro (echivalent in lei) pentru renovarea, modernizarea locuintelor existente, dar si pentru achizitionarea unora noi. Sistemul economisirii si creditarii pentru domeniul locativ practicat doar de RBL pe piata romaneasca ofera posibilitatea solicitantului sa economiseasca minimum jumatate din suma necesara si sa obtina un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor.

           Pentru suma economisita, solicitantul primeste o dobanda de 3 la suta pe an, si suplimentar, de la stat, o prima de 30 la suta din economiile anuale. Prima nu poate depasi salariul lunar mediu brut pe economie. Dobanda pe care banca o percepe pentru creditul acordat este de 6 la suta pe an. Creditul va fi acordat in lei, iar dobanda este fixa pe toata perioada de creditare.

Cristina CUNCEA

 

19 November 2004