Romania ocupa unul din ultimele patru locuri intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana care au implementat cele mai multe masuri pentru incurajarea sectorului de locuinte, arata un studiu al companiei de consultanta Deloitte.

Alaturi de Romania, tarile cu cele mai putine masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale sunt Letonia, Slovacia si Irlanda, aceste patru state avand cel mult o masura implementata.

La polul opus, cu patru sau cinci masuri luate pentru incurajarea pietei de locuinte, se afla tarile: Austria, Cehia, Danemarca, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia, Polonia sau Spania.

Statele mai mici si cele mai recente membre ale Uniunii Europene tind in general sa implementeze mai putine masuri de sustinere a pietei rezidentiale, comparativ cu cele mai mari economii si membrele mai vechi ale Uniunii, arata studiul realizat de Deloitte in cele 27 tari membre UE.

Exista semnale din piata ca bancile din Romania si-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite in acest context, pentru a sprijini relansarea graduala a economiei. Chiar daca apreciaza initiativa Prima Casa, industria este de acord ca mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar", a declarat Catherine Martin, director financial advisory, imobiliare & constructii in cadrul Deloitte Romania.

La nivel legislativ, dezvoltarea rezidentiala din tarile Uniunii Europene este incurajata prin masuri precum: deductibilitatea dobanzilor, scutirea de la plata castigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscala aferenta apartamentelor inchiriate si fonduri de garantare.

Cea mai populara masura, aplicata in 89% din tarile UE, este scutirea de la plata castigului de capital. Cel mai adesea, aceasta taxa se aplica pe anumite perioade de timp si pentru locuintele folosite pentru uz personal.







Sursa

9 April 2010