Investitiile in parcele construibile din marile aglomerari urbane raman cele mai riscante plasamente.

14933-padure-teren-vanzare-vt.jpgPiata terenurilor ramane segmentul cel mai riscant al investitiilor imo­biliare din Romania, anul acesta consemnand recorduri in materie de scadere a preturilor in majo­ritatea oraselor mari si medii. In afara de risc mare si finantare aproape imposibil de obtinut, o alta caracteristica a momen­tului este dezinteresul cvasitotal pentru orice tip de imobil funciar in provincie.

Chiar daca in prima jumatate de an investitorii s-au dovedit activi pe piata, asertiunea este data ca valabila de catre agentii imobiliari doar in cazul pietelor care in anii de boom imobiliar au inre­gistrat cel mai mare ritm de tranzactii, adica Bucuresti si marile orase (Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi).

In provincie, unde cu exceptia zonelor de intres turistic sau de afaceri, au lipsit inves­titiile sau dezvoltarile cu scop spe­culativ, situatia este in prezent mai mult decat dezastruoasa. Acest fapt este certi­ficat atat de numarul mare de executari silite realizate, cat si de evolutia preturilor de tranzactionare.

Astfel, spre exemplu, analizand comparativ datele privind evolutia pretului in ultimele 12 luni, vom observa ca pietele care au suferit cea mai mare depreciere de preturi sunt acelea care in mod obisnuit se aflau la marginea interesului investitorilor. Altfel spus, ce era mai ieftin s-a ieftinit si mai tare, in timp ce pietele scumpe s-au depreciat cu valori mai mici. Trebuie mentionat ca datele sunt valabile numai in cazul tere­nurilor aflate la periferia oraselor, avand perspectiva imediata de dezvoltare ur­bana. Primele cinci orase in topul sca­de­rilor de preturi sunt Iasi, Oradea, Craiova, Bistrita si Resita, orase care, de altfel, se afla in coada clasamentului celor mai scumpe zone din Romania.

In afara de asta, statistica executarilor silite ne arata ca provincia domina si in ceea ce priveste numarul de proprietati in dificultate. Spre exemplu, din cele aproxi­mativ 60 de imobile reprezentand tere­nuri (arabile si construibile) pentru care BRD organizeaza licitatii, aproape juma­tate se afla intr-un singur judet (Dolj), si doar 22% din imobile reprezinta zone de interes imobiliar (Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov), potrivit site-ului bancii. Analistii Colliers anticipau in cadrul raportului de piata pentru primul semestru o inten­si­ficare a activitatii de tranzactionare pen­tru a doua jumatate a anului. „Cu toate acestea, nu ne asteptam inca la stabili­zarea preturilor, intrucat incertitudinile privind evolutia economiei persista. Mai mult decat atat, conditiile nesigure de valorificare a produselor finale pe piata imobiliara (apartamente , spatii de birouri, comerciale sau industriale) in perioada imediat urmatoare fac ca investitiile in terenuri sa fie considerate mai riscante", explica analistii citati.

Cererea va fi in continuare generata in principal de utili­za­torii finali si dezvol­tatorii care au deja securizate ancorele in proiecte, iar inves­titiile si dezvoltarile in scop speculativ vor fi rare si efectuate doar la preturi foarte reduse.

Iasi, cea mai mare scadere

Motivele principale care stau la baza scaderii dramatice a preturilor la terenuri in Iasi sunt reprezentate de reducerea cere­rii solvabile (urmare a inaspririi con­ditiilor de finantare), scaderea puterii de cumparare a populatiei, ponderea mare a angajatilor bugetari fata de alte zone ale tarii (in contextul disponibilizarilor si reducerilor salariale), dar si sistarea sau incetinirea unor proiecte majore care au indus un sentiment de prudenta printre investitorii imobiliari, potrivit datelor companiei Darian.

Trendul general de scadere la tere­nu­rile din Iasi a continuat si in al doilea semes­tru din anul 2010, fiind de apro­ximativ 12,7%, insa preturile parcelelor de la periferie s-au diminuat cu pana la 33%.

In schimb, la Galati, Bacau si Suceava, preturile au inregistrat scaderi dramatice de peste 50% la inceputul perioadei de criza. In cea de-a doua parte (plecand din semestrul II 2009), acestea au cunoscut o stabilitate relativa ca urmare a faptului ca proprietarii de terenuri nu acceptau sa scada preturile sub nivelul considerat de ei minim. Lipsa oricarui interes din par­tea cumparatorilor si scaderea drastica a volumul de tranzactii explica stagnarea de preturi pe pietele celor trei orase.

Elementul economic

Multe orase din provincie, depend­en­te de un anumit tip de business, si-au va­zut risipit mirajul imobiliar odata cu ivirea unor probleme punctuale la nivel economic. Spre exemplu, piata terenu­rilor din Ramnicu-Valcea este mai putin influentata de elementul regiune, aici pretul imobiliarelor fiind „produs" la Oltchim.

Compania este cel mai mare angajator din judet si, totodata, cu cele mai multe si mari conexiuni in mediul de afaceri local. Intreprinderea a inregistrat un recul important, lucru care a afectat nivelul de castig in zona, cat si pe cel de afaceri de pe plan local. Toti acesti factori, suprapusi peste cei ai crizei, au condus la disparitia lichiditatilor si scaderea, in consecinta, a preturilor la imobile, inclu­siv terenuri. Potrivit datelor Darian, pre­turile tere­nurilor au scazut in zona cu 10% pana la 20%.


Sursa

9 November 2010