Preturile locuintelor vechi din Bucuresti au continuat sa scada si in luna ianuarie a acestui an, dar cu un nivel mai mic, de doar 3% fata de decembrie, potrivit analizei Bucharest Real Estate Index (BREI), realizata de firma de consultanta imobiliara Colliers International.

Topul preturilor la imobiliare in BucurestiIndexul a consemnat insa o crestere de 7% a pretului apartamentelor din sectorul 1. Acest sector, care acopera cea mai mare parte a zonei de nord a Capitalei, este astfel de departe cel mai scump, cu un nivel mediu de 1.990 de euro/metrul patrat, in scadere cu 13% fata de preturile din urma cu sase luni.

Aceasta crestere se poate atribui existentei unei piete constante de inchirieri pe segmentul apartamentelor de lux din nord, precum si perceptiei de 'investitie sigura pe termen lung' atribuita apartamentelor cu locatie centrala", explica analistii Colliers. La polul opus se afla sectorul 6 al Capitalei, cu cartiere precum Militari sau Crangasi, unde nivelul mediu al preturilor este de 1.111 euro/mp, in scadere cu 2% fata de decembrie si cu 37% fata de luna iulie a anului trecut.

Sectorul 2 al Capitalei, dominat de cartierele Obor-Colentina, se afla pe locul secund in topul celor mai ieftine apartamente, cu un nivel de 1.237 euro/mp, in scadere cu 6% fata de decembrie si cu 36% in ultimele sase luni. In afara sectorului 1, in toate celelalte zone pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut sub nivelul de 1.500 euro/mp, astfel ca in sectorul 5 preturile au ajuns la 1.266 euro/mp, sectorul 3 - 1.312 euro/mp -, iar cele din sectorul 4 au un pret mediu de 1.494 euro/mp.

 In ciuda numeroaselor oferte anuntate de catre diferiti dezvoltatori in ultimele luni, Colliers a sesizat o scadere medie a pretului apartamentelor noi din Capitala de doar 1% in ianuarie, la nivelul de 1.778 euro/ mp construit, inclusiv TVA.

Sursa

19 februarie 2009