Primele locuri: Bucuresti, Cluj si Suceava

Cele mai multe locuinte au fost construite in judetele in care se afla cele mai mari si mai puternice orase din tara, precum Bucuresti-Ilfov, Cluj, Constanta, Timis sau Iasi. In top 10 intra insa si alte judete din Moldova, precum Suceava sau Neamt, unde remiterile localnicilor plecati la lucru in strainatate au impulsionat piata locuintelor, reiese din datele de la Statistica.

Mai mult de jumatate din cele 62.520 de case construite anul trecut in Romania au fost realizate in zece judete ale tarii, in timp ce la polul opus, in alte zece judete, au fost construite mai putin de 4.000 de locuinte, reprezentand doar 6% din total, reiese dintr-o analiza ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica.

Dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, unde au fost construite anul trecut peste 8.000 de locuinte, in top se mai afla judetele Cluj (6.720), Suceava (4.013), Constanta si Iasi (2997), in timp ce la coada clasamentului sunt Mehedinti (118), Tulcea (262), Teleorman (281), Caras-Severin (308) si Covasna (321).

Diferentele intre judete sunt date de numarul locuitorilor, dar si de forta financiara a resedintelor de judet. In plus, in judete precum Neamt sau Suceava au fost de asemenea construite un numar important de case, inclusiv cu ajutorul contributiilor financiare ale localnicilor plecati sa munceasca in strainatate.

"Numarul mare de locuinte construite in Suceava, Neamt sau Iasi este justificat de preturile accesibile ale terenurilor, care permit constructii de sine statatoare, cu gradini ample, in stilul gospodariilor traditionale. Un alt argument il constituie afinitatea proprietarilor, mare parte romani plecati sa lucreze in strainatate, fata de locurile lor natale, unde isi planifica sa locuiasca impreuna cu familia", spune Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.





Sursa

17 May 2010