Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 28 in top 30 cele mai verzi orase din Europa, in functie de protectia mediului inconjurator, potrivit unui index realizat de compania Siemens, in colaborare cu Economist Intelligence Unit.

FOTO:wall-street.roStudiul realizat de Siemens, in colaborare cu Economist Intelligence Unit, evalueaza cele 30 de orase din Europa sub opt categorii: emisii CO2 (dioxid de carbon), energie, cladiri, transporturi, apa, deseuri si folosirea terenurilor, aer si guvernanta "verde".

Un oras european emite, in medie, 8,5 tone CO2 per locuitor/an

"Analizele indica faptul ca orasele europene analizate sunt lideri din punctul de vedere al protectiei mediului inconjurator. In particular, aproape toate cele 30 de orase, care adapostesc aproximativ 75 de milioane de locuitori, au emisii de CO2 per locuitor mai mici decat alte tari din UE," a declarat James Watson, managing editor al Economist Intelligence Unit si editorul studiului.

Cel mai performant oras in aceasta categorie, Oslo, emite doar 2,5 tone de emisii CO2 per locuitor pe an, cu mult mai putin decat media inregistrata in Uniunea Europeana, de 8,5 tone.

"Toate orasele au in fata provocari uriase. De exemplu, sursele regenerabile de energie totalizeaza in prezent doar 7% din totalul de energie electrica furnizata in aceste orase, cifra aflata cu mult sub tinta de 20% planificata de UE pana in anul 2020," a adaugat Watson. In plus, procentul mediu de deseuri reciclate este mai mic de 20%, iar un litru de apa din patru este risipit din cauza pierderior din retea.

Sursa

9 December 2009