Vanatorii de chilipiruri imobiliare au o baza de cautare tot mai extinsa in portofoliile executate de catre bancile de pe piata. Cel putin 500 de licitatii vor fi organizate in martie de catre banci. Nu toate sunt insa transparente in ceea ce priveste clientii executati.

sursa:zf.roBancile de pe piata locala au inceput sa execute din clientii care nu mai pot rambursa imprumuturile in fiecare zi, astfel ca oferta de terenuri si apartamente de pe piata creste si pe filiera licitatiilor organizate pentru recuperarea creantelor.

O analiza a ZF arata ca doar sapte dintre bancile de pe piata au spre vanzare aproximativ 500 de proprietati in urmatoarea luna.Terenurile si casele sunt cel mai des intalnite active din portofoliul bancilor, dar nu lipsesc si oferte pentru vanzarea de masini de spalat vase, televizoare, filtre de cafea sau autoturisme.

Una dintre cele mai scumpe proprietati va fi scoasa la licitatie chiar maine de catre banca israeliana Leumi, care va incerca sa vanda pentru un pret de pornire de 650.000 de euro un hotel de doua etaje plus mansardasituat pe un teren de 960 mp, precum si o pasune de 2.130 de metri patrati, imobile situate in localitatea Paraul Rece din judetul Brasov, pe drumul dintre Predeal si Rasnov.

Hotelul apartinea unei familii de bucuresteni care au obtinut un credit de la sucursala Victoria a Bancii Leumi, iar acum au fost obligati la plata sumei de 776.000 de euro. Cei care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna o garantie reprezentand 10% din pretul de pornire. Banca nu se afla la prima incercare de a vinde aceste proprietati, astfel ca pretul de pornire a fost diminuat cu 25% fata de raportul de evaluare intocmit in toamna anului trecut.

O a doua proprietate scumpa scoasa la vanzare de catre banci se afla in portofoliul BCR si este reprezentata de o cabana cu doua etaje situata pe un teren de 2.600 de metri patrati luat in concesiune de la Primaria comunei Sant din judetul Bistrita Nasaud, proprietate al carei pret de strigare este de 585.000 de euro. Tot in portofoliul BCR se afla si locul trei in topul celor mai scumpe proprietati executate, respectiv un spatiu comercial in localitatea Medias din judetul Sibiu, pe care cea mai mare banca din sistem incearca sa obtina cel putin 425.000 de euro.Sursa

25 februarie 2010