Topul celor mai profitabile investitii in 2005 a fost dominat de piata imobiliara
Wall Street - 22.12.2005
 

Piata imobiliara romaneasca si-a continuat ascensiunea si in anul 2005, avand o evolutie stabila pe parcursul intregului an. Eurisko a ramas unul dintre liderii pietei, tranzactionand in intreaga tara aproximativ 2.000.000 de mp de spatii de birouri, rezidentiale, comerciale, industriale precum si terenuri. Potrivit unui studiu realizat de compani Eurisko aproape toate segmente pietei imobiliare romanesti s-au caracterizat printr-un trend de crestere avident in acest an.

Cel mai dinamic sector de piata in prima jumatate a anului 2005 a fost cel al achizitiilor rezidentiale. Acesta este direct si puternic influentat de cresterea rapida a creditului ipotecar care a stimulat cererea pentru locuinte.


Preturile au crescut pentru fiecare tip de imobil, spre exemplu in cazul blocurilor construite inainte de ’89 crescand cu 100%, conform reprezentantilor unui alt jucator important de pe piata de real-estate din Romania, Regatta.

Vanzari rezidentiale – un numar mai mare de locuinte pentru Bucuresti

Creditele ipotecare vor fi in continuare cautate, chiar daca s-au inasprit conditiile de obtinere a acestora, deoarece ofera mai multe avantaje ca alte surse de finantare.

Analizand zonele Bucurestiului tinand cont de confort si de accesul catre cele mai importante zone ale orasului, se observa ca cea mai mare dezvoltare imobiliara a avut loc in zona de nord si in imprejurimi: Herastrau – Nordului, Baneasa – Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti si chiar Snagov.

Unul dintre motivele pentru care a avut loc aceasta dezvoltare este « inchiderea » zonelor celebre precum Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti sau Floreasca unde nu mai sunt diponibile terenuri pentru constructie. Ca urmare s-a inceput construirea unor noi arii rezidentiale de lux in imediata vecinatate a acestora.

Incepand cu 1997, in urma achizitionarii unor foarte mari suprafete de teren de cca. 5,000-30,000 mp, s-au dezvoltat din ce in ce mai mult condominiumurile. Cele mai solicitate sunt acelea care ofera vile duplex sau apartamente cu suprafete intre 80-400 mp. Avantajele lor sunt facilitatile moderne oferite, care ridica standardele ofertei rezidentiale.

Parcurile rezidentiale reprezinta o oferta speciala in piata rezidentiala. Imobilele respecta un model architectural bine definit, cu o anume politica de vanzare si administrare interna asigurata de o firma specializata care asigura paza, mentenanta spatiilor comune si a gradinilor, ba chiar asigura si servicii de baby-sitting. Zonele de maxima concentrare pentru parcuri rezidentiale raman Sos. Bucuresti – Ploiesti -Erou Iancu Nicolae - Sos. Pipera – Tunari, unde peste 10 proiecte se dezvolta in acest moment.

Oferte tentante pentru toate bugetele pe piata spatiilor rezidentiale

Piata spatiilor rezidentiale pe segmentul de lux si mediu-superior, pentru vanzare, a fost si in acest an extrem de dinamica, deoarece cererea a fost superioara ofertei. Principalele proiecte care au tinut capul de afis in ceea ce priveste solicitarile de cumparare din acest an au fost in marea majoritate de apartamente, precum ansamblul de 11 blocuri si 93 de apartamente Washington Residence, din apropierea Caii Dorobanti, proiectul de 37 de apartamente Grand Residence, din zona Baneasa, 62 North Park Residence, din zona Herastrau, sau complexul de vile Ibiza Club, din zona Pipera.

„Ceea ce au in comun toate aceste proiecte bine vandute a fost faptul ca au un concept care a urmarit satisfacerea cererii concrete a cientilor, nu s-a mai construit haotic ca pana acum”, spune Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential pentru vanzare. In aces an, piata spatiilor rezidentiale a crescut mult ca nivel calitativ al constructiei si finisajelor, comparativ cu anii anteriori. „Cele mai cautate si cele mai bine cotate imobile raman cele construite in centrul si nordul Bucurestiului”, mentioneaza Bordei.


90% din casele vandute s-au cumparat din stadiul de proiect

In acest an, in general s-au achizitionat case pentru folosinta in scop personal, atat de catre persoane fizice, cat si de catre persoane juridice. Un aspect interesant a fost insa faptul ca multi dintre cei care au cumparat pentru propria folosinta s-au reorientat si au transformat achizitia intr-o investitie veritabila: fie au inchiriat, fie au revandut, cu un profit foarte bun. Peste 90% din spatiile rezidentiale vandute in
acest an au fost contractate inca din stadiul de proiect, principalele motivatii fiind obtinerea unui pret mai mic de achizitie decat in cazul primirii casei „la cheie” si posibilitatea personalizarii casei prin finisaje alese de beneficiari.

De ce cresc preturile caselor

De-a lungul anului 2005 preturile suprafetelor construite au crescut usor, avand ca principale cauze cresterea pretului terenurilor (din cauza imbunatatirii coeficientilor urbanistici acordati), cresterea costului de constructie (s-au scumpit si se scumpesc in continuare, atat materialele cat si manopera), cresterea cererii din zona, concomitent cu micsorarea ofertei pe acea zona, ridicarea calitatii constructiilor, a finisajelor si a utilitatilor. „Desi cererea este mare, exista insa si un prag psihologic al preturilor, dincolo de care, oricat de buna ar fi constructia sau zona, potentialii cumparatori refuza sa dea pretul - prea mare - cerut de investitor”, mai spune Bordei.

Anul 2006 va fi bogat in oferte rezidentiale


Cele mai importante tranzactii ale departamentului rezidential pentru vanzare de la Eurisko, in anul 2005, au implicat in principal vanzarea de apartamente in ansambluri rezidentiale, dar si de vile vechi, cu arhitectura pretioasa. Washington Residence, Grand Residence, Ibiza Golf sunt doar cateva dintre ansamblurile noi care si-au gasit locatari, prin Eurisko. „Aceasta piata este inca in plin proces de evolutie. Datorita acestei tendinte, viitorii cumparatori de spatii rezidentiale vor gasi foarte multe concepte de proiecte ce se vor definitiva in 2006, cu oferte tentante pentru toate bugetele”, incheie Ionut Bordei.


Wall Street
 

22 December 2005