Cele mai mari cinci tranzactii imobiliare de pe piata locala in 2008 au avut o valoare totala de 807 milioane de euro, cea mai importanta fiind achizitia de catre un fond al Deutsche Bank a proiectului mixt Upground din nordul Capitalei, format din spatii de birouri si locuinte, intr-o tranzactie de 340 de milioane de euro.

Topul celor mai mari tranzactii imobiliareUrmatoarea tranzactie ca dimensiune incheiata anul trecut este cea prin care italienii de la Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) au preluat reteaua de 15 centre comerciale Winmarkt de la fondul american New Century Holding (NCH), pentru 182,5 milioane de euro, in timp ce vanzarea centrului comercial Iris Shopping Center din Titan, pentru 147 mil. euro, a fost a treia ca dimensiune.
Top cinci este completat de vanzarea centrului Expo Market Doraly, intr-o afacere estimata la 70 de milioane de euro, catre un fond al HSBC si de singura afacere importanta de pe piata terenurilor, prin care grecii de la Raptis Kavouras au anuntat ca vor prelua, pentru 68 mil. euro, 1,63 ha din Satul Frances de la Constantin Constanda.
Tranzactia este momentan in stand-by, elenii dorind renegocierea sau rezilierea contractului, pana in prezent fiind platiti doar 35 mil. euro.

Fata de nivelul tranzactiilor din 2007, piata a scazut cu 39%, potrivit firmei de consultanta CB Richard Ellis, care a contabilizat afaceri cu o valoare totala de 1,02 mld. euro anul trecut. Dintre acestea, peste 70%, respectiv 715 milioane de euro, au fost tranzactionati in  Bucuresti, potrivit firmei de consultanta Atisreal, potrivit careia valoarea tranzactiilor din Capitala a scazut cu doar 5% in 2008.

"In Romania a fost inregistrata o scadere semnificativa a activitatii de tranzactionare in semestrul al doilea al anului 2008. Dupa un prim semestru solid, in cea de-a doua parte a anului au fost consemnate doar doua afaceri cu o valoare de 89 de milioane de euro", spun consultantii CB Richard Ellis.
Sursa

21 ianuarie 2009