Proprietarii de centre comerciale au oferit in cea mai mare parte discounturi chiriasilor pentru a-i mentine in mall, pentru a-i ajuta sa treaca peste aceasta perioada cu vanzari slabe, dar si pentru a-si mentine astfel propriile businessuri pe linia de plutire. Cat de departe au mers unii proprietari?

Foto:zf.ro"Am auzit de oferte fabuloase in piata, de genul chirie zero pentru primul an, ajutor pentru amenajarea magazinului si chirie procentuala din cifra de afaceri incepand cu anul doi de chirie", spune unul dintre consultantii imobiliari de pe piata cu privire la situatia proprietarilor de centre comerciale.

Recent, Dorin Catana, directorul general al retelei de farmacii Centrofarm, spunea pentru ZF ca exista proprietari de malluri care au acceptat ca reteaua sa nu mai plateasca chirie in urmatoarele luni doar ca sa ramana in centrul comercial.

Treaba noastra este sa aducem oameni la mall

"Avem sase luni de cand am deschis. Nu ne putem compara cu proiectele deschise in urma cu patru-cinci ani. Avem magazine care au vanzari foarte bune, de incaltaminte spre exemplu, si altele care nu vand mai nimic. De vina este pretul, consideram noi. Treaba noastra, ca proprietari, este sa aducem cat mai multi oameni in mall", a explicat Harfi.

Ca urmare a interesului redus din partea chiriasilor, numarul inaugurarilor din acest an a scazut cu mai mult de 50% fata de anul trecut. Cu toate acestea, o serie de proiecte au fost nevoite sa deschida, in conditiile in care constructia era finalizata, iar o serie de retaileri doreau sa deschida.

Un alt mall inaugurat in acest an este Galleria Piatra Neamt, unde de asemenea o parte dintre chiriasi stau gratuit pentru o perioada determinata.

"O parte dintre chiriasi, in special magazinele de imbracaminte, au primit pentru primele trei luni de la deschiderea Galleria Piatra Neamt o reducere integrala a chiriilor, care mai este valabila inclusiv in luna octombrie. In celelalte proiecte (Galleria Buzau si Galleria Suceava - n.r.) au fost unele facilitati acordate chiriasilor, pe timpul verii, dar incepand cu luna septembrie traficul a inceput sa creasca, astfel ca nu mai putem vorbi de reduceri", a declarat Stefan Cremene, Chief Operations Manager al celor trei centre comerciale Galleria, detinute de grupul israelian Globe Trade Center (GTC).

 

Sursa

5 octombrie 2009