În fiecare ţară se organizează manifestări artistice, unele tradiţionale, altele abia trecute de prima ediţie. Pe plan internaţional, există festivaluri al căror renume a depăşit orice graniţe, astfel că mii sau zeci de mii de turişti vin anual pentru a-şi satisface nevoia de artă sau pentru a se distra. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai interesante festivaluri din lume, în funcţie de fiecare lună a anului.

23071-the_big_day_out.jpgIanuarie

„The Big Day Out” este un festival de muzică organizat la sfârşitul lui ianuarie, ce porneşte din Auckland, în Noua Zeelandă şi traversează toate marile oraşe ale Australiei. Iniţial a început din Sydeny, în 1992, dar în câţiva ani s-a organizat la nivel naţional. Mii de turişti vin din întreaga lume pentru a petrece alături de artişti internaţionali şi locali, de-a lungul unui eveniment-simbol pentru întregul continent. Cu toate acestea, din considerente financiare, anul acesta  va fi ultima oară când va lua parte şi în Noua Zeelandă.

23067-mardi_gras.jpgFebruarie

Faimos în întreaga lume, Mardi Gras este unul dintre cele mai aşteptate evenimente americane ale lunii februarie. Complet schimbat faţă de ediţiile iniţiale, evenimentul din zilele noastre reuneşte petrecăreţi mascaţi ce se pierd în numeroasele parade de pe străzile din New Orleans, în căutarea femeilor costumate în diferite personaje, care împart şiraguri de mărgele tuturor trecătorilor. Prima ediţie a fost organizată în Alabama, la începutul anilor 1700, când zona era sub influenţă franceză, astfel că numele i-a rămas în franceză – Marţea Grasă. La origine, pentru creştini, era ultima zi în care se puteau servi mâncăruri „grase”, înaintea începerii postului de Paşte, de aici şi numele.  

23070-st_patricks_day.jpgMartie

La nivel internaţional, St. Patrick’s Day (Ziua Sfântului Patrick) este evenimentul ce defineşte luna martie. Peste tot în lume, Patronul Spiritual al Irlandei este sărbătorit cu parade, dar şi cu mâncare tradiţională, deoarece la origini, pentru credincioşii care ţineau post, era zi de dezlegare la mâncăruri şi băutură. Deşi Dublin este centrul acestei sărbători, în ultimul secol, evenimentul se celebrează cu mare fast şi în SUA, Marea Britanie, Canada, Argentina sau Australia, unde este semnificativă comunitatea de imigranţi irlandezi.

 

23069-songkran.jpgAprilie

În aprilie, Thailanda sărbătoarea venirea Anului Nou. Cu toate că astăzi s-a adoptat tradiţia europeană, Festivalul Songkran, ce începe pe 13 aprilie, este închinat primei zi a noului an, după ritualurile străvechi. Songkran se desfăşoară în cel mai fierbinte sezon din Thailanda, astfel că se organizează şi bătăi cu apă, care simbolizează purificarea şi curăţarea, la începutul noului an tailandez. Oraşul Chiang Mai este centrul petrecerilor şi al paradelor – aici festivalul durează şase zile, aşa că este principala ţintă a turiştilor străini.

23065-gloucester_cheese_rolling_festival.jpgMai

Unul dintre cele mai ciudate evenimente din lume este Gloucester Cheese Rolling Festival, ce se desfăşoară pe dealul Cooper, din orăşelul britanic Gloucestershire. Din vârful dealului se rostogoleşte o rolă de brânză Gloucester, iar sute de fanatici se întrec în a o prinde, înainte de a ajunge la baza dealului. Deşi iniţial era un festival numai pentru localnici, „concursul de prins roata din brânză” a prins atât de tare la public, încât vin turişti din întreaga lume – unii pentru a participa, iar alţii numai pentru amuzament. După această goană care nu de puţine ori se lasă cu accidente grave, câştigătorul primeşte ca premiu rola de brânză.

23064-glasto.jpgIunie

Cel mai mare festivalde genul său, Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts este cunoscut şi sub numele mai scurt de „Glasto” şi se desfăşoară lângă orăşelul Pilton, din Anglia. În ultimul an, au participat circa 150.000 de persoane, astfel că este nevoie de o pregătire minuţioasă înainte de începerea celor trei sau patru zile de festival. Evenimentul este renumit pentru muzica contemporană, dar şi pentru dans, comedie, teatru, circ, cabaret şi, nu în ultimul rând, pentru noroi – mii de vizitatori se tăvălesc prin noroi, la ferma Worthy, ce a devenit un popas obligatoriu pentru amatorii de distracţie.

23063-festivalul_caratul_nevestei.jpgIulie

Oraşul Sonkajärvi, din estul Finlandei, a adus pe scena internaţională un nou sport, căruia i-a dedicat şi un festival, ajuns campionat mondial: căratul nevestei. Bărbaţii îşi duc în spate nevestele, pe o pistă cu obstacole, de 253 metri lungime, iar cine ajunge primul, câştigă. Cu toate că multe oraşe din lume au adoptat acest sport şi organizează festivaluri cu această tematică, numai în Sonkajärvi premiul constă în echivalentul în bere a greutăţii soţiei.

23066-la_tomatina.jpgAugust

La Tomatina este numele celui mai ciudat festival din Spania, ce se organizează în ultima joi a lunii august. Zeci de mii de turişti din întreaga lume vin în orăşelul Bunol, pentru a arunca unii în alţii cu tone de tomate coapte, până când ajung şi clădirile înconjurătoare să aibă culoarea roşie. Ceea ce a început, în 1945, ca o bătaie cu mâncare în incinta unui restaurant micuţ, a ajuns să fie astăzi un eveniment internaţional obligatoriu pentru amatorii de distracţie.

23062-edinburgh_festival.jpgSeptembrie

The Edinburgh Festival este privit ca fiind cel mai important eveniment de profil, iar astfel că numărul vizitatorilor se dublează de la an la an. Festivalul durează trei săptămâni şi oferă amatorilor muzică, teatru, operă şi alte arte, toate pe străzile capitalei scoţiene. Scriitori, turişti, interpreţi, actori, mimi, curioşi, toţi cei care au suflet de artist îşi dau întâlnire în luna august pe străzile Edinburghului, care se transformă într-o mare scenă. Prima ediţie a avut loc în 1947, ca un efort post-război de a „oferi lumii o platformă pentru ca spiritul uman să poată reînflori”.

23060-oktoberfest.jpgOctombrie

Niciun alt eveniment nu poate egala faima Oktoberfest-ului german, al cărui centru este în Munchen.În fiecare an, zeci de mii de turişti calcă pragul corturilor instalate de autorităţi, astfel că a festivalul a încetat să mai fie unul al localnicilor, devenind internaţional. Prima ediţie a avut loc în 1810, la ideea unui ofiţer din garda naţională bavareză şi a fost o cursă cu cai, în cinstea căsătoriei prinţului moştenitor. Deoarece numărul vizitatorilor s-a înmulţit considerabil, către sfârşitul secolului s-au instalat vestitele corturi, în 1885 au început să se servească mâncărurile tradiţionale, iar abia în 1935 s-a organizat o paradă de costume bavareze. Astăzi parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu circa 9.000 de participanţi.

23072-cannabis_cup.jpgNoiembrie

Fondată în 1987, Cupa Cannabisului este un festival anual, ce se desfăşoară în luna noiembrie, în Amsterdam. Evenimentul le permite judecătorilor din întreaga lume să încerce şi să voteze diferite tipuri de marijuana, după care se acordă premii pentru diferite categorii. De când a devenit High Times Magazine organizatorul acestui eveniment, vizitatorii se pot delecta şi cu muzică live, scenete de comedie, precum şi o expoziţie de accesorii şi produse din aceleaşi domeniu. Consumul de marijuana este legal în cea mai mare parte a Olandei, iar produsele de la Cupa Cannabisului provin de la vestitele cafenele din Amsterdam.

23068-pirates_in_paradise.jpgDecembrie

Key West, din Florida, este una dintre multele destinaţii unde se poate petrece un Crăciun însorit. Locul este cu atât mai potrivit, cât găzduieşte Festivalul Piraţilor în Paradis, care atrage mii de vizitatori anual, deşi ajunge anul acesta abia la a XIII-a ediţie. Echipe de piraţi invadează malurile Key West şi, pentru mai mult de o săptămână, au loc scenete, expoziţii, excursii, piese de teatru şi alte exprimări artistice. Mai mult de atât, pentru a marca încheierea acestui festival, se organizează un bal, unde costumaţia este obligatorie.

 CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai bune staţiuni de schi pentru începători din Europa


20 January 2012