Realitatile ultimilor doi ani au impus o regula neplacuta companiilor specializate in dezvoltari rezidentiale, pierderile financiare. In Bucuresti, circa 50 de dezvoltatori activi pe piata rezidentiala au avut un rulaj de peste 170 mil. euro, iar mai mult de 30 dintre acestia au raportat pierderi financiare cifrate la circa 55 mil. euro. In topul dezvoltatorilor rezidentiali cu cele mai mari pierderi financiare se afla ofshore-urile controlate indirect de catre Ion Tiriac (Masterange Romania si Parcul Banatului), firmele spaniole Gea-Prasa, Gea International Development, Fadesa, dar si companii precum Adama, grupul de firme Cooper Beech si Ferco Investment.

20872-tabel_1_pierderi_imobiliare.jpgDoua dintre companiile imobiliare controlate indirect de catre omul de afaceri Ion Tiriac si firmele de origine iberica au raportat pentru al doilea an consecutiv pierderi record din activitatea de dezvoltare rezidentiala. Masterange Romania, cunoscuta pentru ansamblul rezidentil Stejarii, a raportat in 2009 pierderi de peste 40 mil.lei. Situatia s-a repetat un an mai tarziu, cand bilantul financiar arata o gaura de 18,29 mil. lei. Nici cealalta firma, Parcul Banatului, implicata in dezvoltarea ansamblului Residenz nu s-a descurcat mai bine. In 2009 aceasta a raportat pierderi cifrate la 10,4 mil. lei. In 2010, pierderea a fost mai mare, de 12,3 mil. lei.

Intarziatii

Companiile de origine spaniola au reprezentat, in mare parte, valul doi al investitorilor imobiliari, care a venit in Romania chiar in ajun de criza (2008). Majoritatea companiilor spaniole au cheltuit foarte multi bani pentru cumpararea de terenuri dar cu care insa nu au apucat sa faca mare lucru. Astfel, printre „fruntasele" topului companiilor din sectorul rezidential cu cele mai mari pierderi se afla subsidiara grupului spaniol Gea-Prasa, care in anul financiar 2010 a realizat o cifra de afaceri de 8.415 lei si o pierdere de 77 mil. lei (circa 17,9 mil euro). Grupul de dezvoltari imobiliare Gea-Prasa a fost infiintat in 2005, prin fuziunea grupurilor spaniole Gea 21 si Prasa. In Romania, compania a inceput dezvoltarea ansamblului Laguna Residence, preluat ulterior, odata cu aparitia problemelor de finantare, de catre Gea International Development SRL, o alta prezenta in topul firmelor cu pierdere (-11 mil. lei in 2010).

Companie cu sonoritate in Spania, Fadesa, trebuia sa inceapa in zona Stefanesti de langa Bucuresti un ansamblu rezidentiale de mare dimensiune (Bonnaire). Constructiile nu au aparut, insa compania a raportat deja pierdere de 11,6 mil.lei (2010).

Profitul s-a scurs in buzunare romanesti

Lista companiilor care s-au descurcat foarte bine in 2010 este dominata de dezvoltatori romani, majoritatea antreprenori de constructii care in vremurile de boom imobiliar s-au hotarat sa mixeze lucrarile de subantrepriza cu development rezidential. Astfel, companii precum Rotary Constructii (belvedere Residence, Dana Nord), Conarg Real Estate (Quadra, Rasarit de Soare) sau ACM 4 (Noor) au realizat profit care variaza intre 1-3 mil. lei. Cea mai profitabila companie in segmentul rezidential in 2010 pare sa fie compania Domus Stil, controlata de omul de afaceri Robert Negoita. Dezvoltatorul celor trei proiecte Confort Residence, Confort Park si Confort City a realizat profit de 12,9 mil. lei in 2010. In topul firmelor cu afaceri rezidentiale profitabile mai figureaza Vitra Real Estate (Gran Residencia Otopeni), Towers International Property (alias GTC) sau Fortuna Residence Investment (Ahlstrom Capital Invest).


Sursa

12 September 2011