Datoriile românilor la credite imobiliare şi de consum se ridică la 5,6 miliarde lei (echivalentul a 1,244 miliarde euro), conform analizelor efectuate de Banca Naţională a României la nivelul lunii mai. Bucureştenii conduc de departe clasamentul restanţierilor, ratele neachitate ale acestora reprezentând aproape 60% din valoarea totală a datoriei. 

34553-datorii.jpgBucureştenii sunt cei mai îndatoraţi români, indiferent că este vorba de populaţie sau firme. Valoarea creditelor în lei contractate de aceştia depăşeşte 28,7 miliarde lei (echivalentul a 6,37 miliarde euro), respectiv o treime din valoarea creditelor contractate la nivel naţional. Mai mult, analiza BNR se referă exclusiv la creditele în monedă naţională, nu şi la cele în euro.

În timp ce firmele au împrumutat 15,9 miliarde lei, creditele contractate de populaţie au o valoare de 11,2 miliarde lei. Valoarea creditelor de consum se ridică la 6 miliarde lei, iar cea a creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri este de trei ori mai mică. De asemenea, valoarea datoriilor depăşea 3,3 miliarde lei în luna mai 2014, bucureştenii conducând detaşat clasamentul datornicilor din România.

  • Bucureştenii au credite neachitate în valoare de 3,32 miliarde lei
  • Braşovenii au datorii în valoare de 658 milioane lei
  • Constănţenii datorează băncilor 573 milioane lei
  • Timişenii au de achitat 557 milioane lei
  • Sibienii sunt restanţi 527 milioane lei

Însă acestea sunt cele mai ridicate sume datorate, pe când cele mai însemnate datorii raportat la valoarea creditelor se înregistrează în Sălaj (peste 28% restanţe la creditele curente), Giurgiu (aproape 23%) şi Mehedinţi (aproape 24% - restanţele se ridică la 181 milioane lei, iar creditele curente valorează 766 milioane lei).

La polul opus, cei mai serioşi clienţi sunt cei din Covasna (datorii în valoare de doar 76 milioane lei), Caraş-Severin (89 milioane lei) şi Harghita (92 milioane lei).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE CU SUBIECTE ASEMĂNĂTOARE:

8 July 2014