La început de sezon estival, chiriile la malul mării au scăzut cu până la 24% comparativ cu vara trecută, cele mai ieftine fiind în Eforie Sud, iar cele mai scumpe în Mamaia, potrivit datelor Imopedia.ro.

Varianta închirierii unui apartament pentru o lună de zile pare să îi tenteze tot mai mult pe turişti, fiind o soluţie mai avantajoasă decât închirierea în regim hotelier, spun agenţii imobiliari constănţeni.

Închirierea unui apartament într-o staţiune de la malul mării pe o perioadă mai lungă de timp, de exemplu o lună, poate fi o soluţie mai ieftină pentru cei care doresc să îşi petreacă vacanţa pe litoralul românesc. Dacă cineva închiriază, spre exemplu un apartament cu două camere în Eforie Sud cu 165 Euro pe lună, acolo pot sta pe rând câte o săptămâna patru familii, ceea ce înseamnă mai puţin de 50 Euro pentru o vacanţă de o săptămână.

"În general aleg această variantă familiile care au copii. Le convine mai mult să închirieze un apartament, au o bucătărie şi mai gătesc. Le este mult mai comod aşa. Se cuplează două-trei familii, închiriază un apartament împreună şi se rotesc. Preferă apartamentele mai aproape de plajă" ne-a declarat Dana Stroe, consultant imobiliar Generic House din Constanţa.

"Cei care prefere să închirieze apartamente pe perioada verii sunt salariaţi cu venituri cuprinse între 1000-1500 lei. De asemena, studenţii preferă să mai închirieze apartamente pe perioada verii. Majoritatea vor să închirieze apartamente cu două camere, unde stau două-trei persoane" Nelu Mocanu, consultant imobiliar Coriax '97.

1. Eforie Sud
Cel mai ieftin puteţi sta în chirie la mare în staţiunea Eforie Sud. Chiria medie pentru o garsonieră este de 90 Euro/lună, cu 18% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru un apartament cu două camere veţi plăti 165 Euro, iar pentru unul cu trei camere 190 Euro. Tarifele sunt cu 20%, respectiv 21% mai mici decât în vara lui 2009.

2. Eforie Nord
În Eforie Nord, chiria medie pentru o garsonieră creşte cu 20 Euro faţă de Sud, atingând valoarea de 110 Euro/lună. Proprietarii apartamentelor cu două camere vor o chirie medie de 175 Euro/lună, cu 20% mai puţin ca în vara lui 2009. Şi chiriile apartamentelor cu trei camere au scăzut, ajungând la 200 Euro/lună.

3. Costineşti
Cu 100 Euro puteţi sta o lună de zile într-o garsonieră din Costineşti, cu 175 Euro/lună într-un apartament cu două camere. Pentru un apartament cu trei camere chiria medie este de 200 Euro/lună.

4. Mangalia
Dintre toate staţiunile de la malul mării, în Mangalia chiriile au scăzut cel mai mult faţă de anul trecut. Astfel, pentru o garsonieră au scăzut într-un an de zile cu 20%, ajungând la o valoare medie de 125 Euro/lună. La două camere se observă o ieftinire de 22%, chiria medii fiind de 190 Euro/lună. Cel mai mult au scăzut chiriile apartamentelor cu trei camere, cu 24%. Chiria medie este de 270 Euro/lună.

5. Constanţa
În Constanţa, proprietarii cer o chirie medie de 175 Euro/lună pentru o garsonieră, cu 12% mai puţin decât anul trecut. Pentru două camere, vor 250 Euro/lună, iar pentru trei camere 380 Euro.

6. Neptun
În Neptun, vă puteţi caza cu 190 Euro/lună într-o garsonieră, tarif mediu. Dacă vă gândiţi la un apartamente cu două camere, aşteptaţi-vă să plătiţi în jur de 260 Euro/lună. În cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile medii ajung la 410 Euro/lună, ceea ce înseamnă o scădere de 18% faţă de vara trecută.

7. Mamaia
Potrivit datelor Imopedia.ro în Mamaia se înregistrează cele mai mari chirii. Pentru o garsonieră proprietarii cer 250 Euro/lună, iar pentru două camere 320 Euro/lună, ceea ce înseamnă cu 14% mai puţin decât în vara lui 2009. Chiriile apartamentelor cu trei camere au scăzut faţă de anul trecut cu 15 procente ajungând la 500 Euro pe lună.

"Anul trecut am închiriat o vilă la malul mării şi am stat o lună de zile cu soţul şi fiul meu. A fost o soluţie foarte bună pentru mine cu un copil. În timpul zilei când era foarte cald afară şi nu puteam sta la plajă, cel mic se juca în curte unde era umbră" ne-a declarat Elena Dumitrescu. "E mai rentabil să închiriezi un apartament împreună cu o altă familie şi să stai la mare două săptămâni. Eşti mai independent aşa decât la hotel" susţine Maria Isopescu.

 





7 June 2010