Dupa ce anul 2009 a fost considerat cel mai greu an pentru piata imobiliara, nici 2010 nu da semne ca ar putea fi cu mult mai bun. Cererea pentru locuinte va stagna, doar doua centre comerciale vor fi inaugurate in Capitala, iar numarul birourilor goale va continua sa creasca, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

sursa:wall-street.roCererea pentru locuinte nu va creste.

Circa 15% din totalul proiectelor aflate in derulare in 2008 au fost anulate sau amanate si numai jumatate din totalul proiectelor aferente anului trecut au fost finalizate.

In plus, doar cateva ansambluri au fost anuntate in 2009, se arata in raportul Jones Lang LaSalle, in colaborare cu polonezii de la Reas.

Chiar daca numarul unitatilor locative noi oferite s-a redus, numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut, iar acest fenomen va continua si in 2010.

"Considerand ca economia romaneasca isi va reveni in aproximativ 2 ani, o imbunatatire a cererii de unitati locative va putea fi observata la inceputul anului 2011. Acest lucru va determina si o stabilizare a pretului de vanzare pentru locuinte", sunt de parere consultantii Reas.

In prezent, in Bucuresti, pretul mediu net de vanzare este de 1.260 euro/mp construit, cu 15% mai mic in comparatie cu sfarsitul anului 2008. Pentru unitatile rezidentiale nou listate pretul de vanzare este cuprins intre 900-1.200 euro/mp, iar aproximativ 60% din oferta este sub pretul mediu de vanzare.


 

 

 

Sursa

10 February 2010