La mai bine de o saptamana dupa ultimul seminar pe teme imobiliare, jucatorii din aceasta piata s-au reunit din nou pentru a dezbate problemele care tin industria blocata si pentru a gasi solutii. Wall-Street prezinta cele mai importante declaratii ale managerilor din real estate din ultima saptamana.

1."S-a investit prea mult in onorariile avocatilor si prea putin in conceptele proiectelor"

FOTO:wall-street.roPrimul loc este declaratia lui  Bogdan Georgescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care considera ca o problema majora a pietei imobiliare este calitatea proiectelor rezidentiale si, mai ales, comerciale.

S-a investit prea mult in fee-urile (n.r: onorariile) avocatilor, preocupati cum sa structureze mai bine o firma in Cipru sau in Bahamas pentru a vinde cat mai usor la final si prea putin in conceptele proiectelor.

Se vindeau platforme industriale de sase-sapte hectare pe zeci de milioane de euro, iar aceste proprietati, cumparate cu finantare bancara, sunt acum blocate, pentru ca nimeni nu mai finanteaza constructia lor", a declarat seful Colliers, in cadrul evenimentului „Zilele Biz".

2. "A disparut limitarea geografica pentru investitori"

China devine un jucator foarte important in piata de investitii imobiliare, dar si Brazilia si Africa de Sud. Se strang milioane de euro pentru a fi investiti in Europa, dar si in alte colturi ale lumii pentru ca limitarea geografica a disparut", a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful departamentului de investitii al DTZ Echinox, in cadrul evenimentului „Zilele Biz".

3. "Daca platim penalitatile clientilor nu mai avem bani sa terminam constructia"

Dezvoltatorul israelian Euro Habitat sustine ca este pe punctul de a primi un nou imprumut de la Piraeus Bank, cu ajutorul caruia ar putea finaliza primele doua blocuri din ansamblul Planorama, amplasat in zona Doamna Ghica.

Reprezentatii Euro Habitat le cer insa cumparatorilor sa renunte la penalitatile datorate pentru intarzierea de peste doi ani a proiectului, pentru ca altfel, imprumutul de la Piraeus Bank este insuficient pentru a finaliza lucrarile de constructii.


Continuarea AICI.

Sursa

30 November 2009