Primele trei cladiri de birouri date in functiune anul trecut in Bucuresti insumeaza peste 70% din suprafata totala livrata de catre dezvoltatori, potrivit datelor livrate de CBRE.

23357-top-3-cele-mai-mari-cladiri-de-birouri-inaugura.jpgAstfel, imobilele Swan Office &Technology Park, Platinum &Convention Center si Crystal Tower insumeaza o suprafata totala inchiriabila (GLA) de 89.000 mp. In total, anul trecut, dezvoltatorii au livrat pe piata 125.000 mp de birouri moderne. Acesta reprezinta o scadere de 55% fata de 2010, atunci cand 274.000 mp de spatii noi pentru afaceri inaugurate,  se arata in raportul CBRE.

Cea mai mare cladire lansata anul trecut este Platinum Business&Convention Center. Imobilul, dezvoltat de compania Willbrook Intrenational are o suprafata inchiriabila de 44.000 mp. Cladirea este situata in zona de nord a Capitalei, investitia totala fiind de aproximativ 100 de milioane de euro.

Pe locul doi ca suprafata este proiectul Swan Office &Technology Park. Cladirea a fost dezvoltata de Chayton Capital LLP, in urma unei investitii de peste 50 milioane de euro si a obtinut anul trecut atestat de “cladire verde”. Imobilul se afla in zona de afaceri Nord Pipera.

Pozitia a treia in topul celor mai mai cladiri este ocupata de imobilul Crystal Tower (16.000 mp GLA), dezvoltat de compania Search Corporation detinuta de Michael Stanciu. Cladirea are 14 etaje si se pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, in apropierea Pietei Victoriei si a costat circa 35 mil. de euro.

Pentru al doilea an consecutiv , zona de Nord ramane liderul din punctul de vedere al nivelului de livrari, cu aproximativ 40% din total. Restul sunt impartiti intre Nord Pipera - 23% , CBD - 16%, Centru - 12% si zona de Est - 8%.

Nivelul livrarilor continua sa fie scazut in comparatie cu cererea tot mai mare pentru spatii moderne de birouri. In acest moment sunt in constructie doar 170.000 mp. Pana la sfarsitul anului urmeaza a fi livrati 130.000 mp, 34% fiind deja pre-inchiriati.

 

Sursa

9 February 2012