Violențele îndelungate și lipsa de speranță într-un viitor mai liniștit îi îndeamnă să își părăsească țările de origine. Milioane de oameni se confruntă cu situații disperate, astfel că încearcă să își construiască o viață mai bună, în zone complet străine. IMOPEDIA prezintă clasamentul statelor din care s-au refugiat cei mai mulți oameni, până la finalul lui 2014, potrivit unui raport UNHCR (United Nations High Commission for Refugees).

38601-10_eritreea.jpg10. Eritreea

  • 363.100 de refugiați

Aflată în nord-estul Africii, Eritreea este versiunea africană a Coreei de Nord – o țară fără constituție, fără sistem judiciar, fără alegeri, în care exprimarea liberă al presei este îngrădită. În afara elitei care locuiește la oraș, cei mai mulți locuitori sunt supuși unei forme de muncă forțată: recruți militari, pe tot parcursul vieții, care nu pot face alegeri cu privire la propria viață. Cei care se opun sunt trimiși în închisoare, fără a avea parte de vreun proces. Drept urmare, sute de mii de cetățeni își riscă viața, pentru a scăpa de această situație.

38602-9_irak.jpg9. Irak

  • 369.900 de refugiați

Regiuni întinse din Irak au fost ocupate și sunt stăpânite de militanții ISIS (grupare extremistă islamică, autoproclamată Statul Islamic din Irak și Siria). Facțiunile militare au transformat cetățenii în „carne de tun” – fie că sunt înrolați cu forța sau devin adevărate scuturi umane, cei care locuiesc în zonă sunt lipsiți de perspectivă. Cei mai mulți dintre cei care pornesc în căutarea unei vieți mai bune trec granița cu Turcia, după care călătoresc cu barca spre Grecia.

38603-8_republica_centrafricana.jpg8. Republica Centrafricană

  • 412.000 de refugiați

Instabilitatea domnește în Republica Centrafricană încă din 1960, de la obținerea independenței față de Franța, rezultatul fiind unul dintre cele mai scăzute niveluri de dezvoltare din lume. De la sfârșitul lui 2012, statul cu mai puțin de 5 milioane de locuitori este scena unui război civil între rebelii coaliției Seleka și forțele guvernamentale. România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Centrafricană, iar cei care se află în situația de evacuare sunt sfătuiți se adreseze Ambasadei României în Sudan.

38604-7_myanmar.jpg7. Myanmar

  • 479.000 de refugiați

În Myanmar (fostă Burma), conflictele interne au început după obținerea independenței față de Marea Britanie, în 1948. Considerat a fi unul dintre cele mai lungi războaie civile din lume încă în desfășurare, conflictul a dus la un număr ridicat de decese ale civililor, cât și la un număr mare de refugiați. În plus, guvernul a expropriat abuziv numeroși cetățeni, pentru dezvoltarea diferitor proiecte sau extragerea resurselor naturale, astfel că aceștia au ajuns să trăiască în condiții mizere, fără acces la servicii de bază.

38605-6_congo.jpg6. Congo R.D.

  • 516.800 de refugiați

Conflictul este o stare continuă în Republica Democratică Congo. Deși autoritățile fac constant eforturi pentru a păstra controlul și securitatea pe întreg teritoriul statului, grupuri de rebeli înarmați acționează în mod dezorganizat și provoacă adesea incidente soldate cu atacuri armate, răpiri, violuri, furturi și alte violențe. În plus, în zonă este extrem de ridicat riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola).

38606-5_sudanul_de_sud.jpg5. Sudanul de Sud

  • 616.200 de refugiați

De la mijlocul anului 2013, Sudanul de Sud se confruntă cu violențe și război civil, pornite de o facțiune a Armatei de Eliberare a Poporului din Sudan. Sute de mii de oameni au părăsit țara, în timp ce circa 1,5 milioane au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să trăiască în condiții neadecvate. Totodată, Sudanul de Sud continuă să primească refugiați din statul vecin, Sudan. Potrivit statisticilor oficiale, majoritatea refugiaților sunt femei și copii cu vârste sub 10 ani.

38607-4_sudan.jpg4. Sudan

  • 666.000 de refugiați

Condus de fundamentaliști islamici, Sudanul este, de ani de zile, cadrul de desfășurare al unui război civil tragic. Cele mai multe ciocniri dintre Forțele Armate Sudaneze și grupările de insurgenți au loc în statele Darfur și Kordofan, zone din care provin cei mai mulți refugiați. Cei care reușesc să ajungă în Europa povestesc cum milițiile dau foc satelor, omoară localnicii cu cruzime, profitând de femei. Ruta cea mai cunoscută a celor care încearcă să fugă este prin Libia, apoi pe Marea Mediterană, până în Italia.

38608-3_somalia.jpg3. Somalia

  • 1,11 milioane de refugiați

La fel ca și în ate state din acest clasament, luptele dintre diversele facțiuni politice și militare din Somalia au consecințe grave asupra populației, posibilitățile de intervenție și de protecție din partea autorităților locale fiind foarte reduse. Una dintre cele mai populare rute alese de către refugiați este prin Kenya, Uganda și Sudanul de Sud.

38609-2_afghanistan.jpg2. Afghanistan

  • 2,6 milioane de refugiați

Potrivit analiștilor, 80% din țară este afectată insecuritate, deoarece grupărle extremiste comit violențe în multe provincii. Acținile teroriste au crescut necontrolat, de când trupele străine au părăsit țara. Civilii se află în pericol din cauza atacurilor frecvente cu bombe și din cauza abuzurilor comise de extremiști. Unii cetățeni fug din țară prin Pakistan, dar cei mai mulți aleg ruta spre Iran, după care trec granița în Turcia.

38610-1_siria.jpg1. Siria

  • 3,9 milioane de refugiați

Războiul civil din Siria a început în 2011, odată cu protestele împotriva președintelui Bashar Al-Assad – autoritățile au folosit violența împotriva protestanților, ceea ce a dus la un răspuns brutal din partea mai multor grupări extremiste. În prezent, conflictul a căpătat o nouă dimensiune, din cauza controlului ISIS. În ultimii patru ani, și-au pierdut viața mai bine de 250.000 de sirieni, în timp ce peste 11 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar aproape 4 milioane de persoane au reușit să fugă din țară.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

30 October 2015