Facturile lunare şi costurile casei reprezintă una dintre cele mai importante preocupări ale oamenilor din toate colţurile lumii, indiferent de naţionalitate. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume, din punct de vedere al costurilor zilnice de trai, conform celui mai recent studiu efectuat de Economist Intelligence Unit. Analiza s-a desfăşurat în peste 130 de mari oraşe ale lumii şi a vizat 160 de produse şi servicii.

33206-10_copenhaga.jpg10. Copenhaga, Danemarca

  • Populaţie: 600.000 locuitori
  • Suprafaţă: 80 kilometri pătraţi

Capitala daneză este inclusă pentru prima dată între cele mai scumpe zece oraşe din lume, avansând cinci poziţii faţă de martie 2013. Oraşul cu 2 milioane locuitori în zona metropolitană este inclus constant în clasamentul celor mai „eco-friendly” capitale, al oraşelor cu cel mai ridicat PIB/cap de locuitor sau cu cel mai ridicat nivel de trai. Numele său se traduce în daneză prin „portul comercianţilor" şi se datorează poziţiei sale strategice la Marea Baltică.

33205-9_tokyo.jpg9. Tokio, Japonia

  • Populaţie: 13,2 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 2.190 kilometri pătraţi

Capitala japoneză a coborât simţitor în clasament faţă de ultima ediţie, de acum un an, din cauza deprecierii monedei naţionale. Cu toate acestea, Tokyo rămâne unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume în ceea ce priveşte costurile la mâncare: preţul mediu pentru o pâine este de 7,12 dolari, oraşul japonez fiind depăşit numai de Paris, unde preţul mediu este de 8,44 dolari/pâine.

33204-8_melbourne.jpg8. Melbourne, Australia

  • Populaţie: 4,3 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 9.900 kilometri pătraţi

Melbourne a fost eclipsat vreme îndelungată de către Sydney, însă a fost de curând reinventat şi a devenit una dintre cele mai moderne metropole ale lumii. Al doilea mare oraş australian a fost declarat de către specialiştii de la Economist Intelligence Unit drept oraşul cu cele mai bune condiţii de trai din lume, în 2013. Însă această onoare vine la pachet cu nişte costuri ridicate, deşi preţul unor anumite produse a scăzut cu câţiva cenţi faţă de anul trecut.

33203-7_geneva.jpg7. Geneva, Elveţia

  • Populaţie: 200.000 locuitori
  • Suprafaţă: 16 kilometri pătraţi

În ultimii ani, Geneva este o prezenţă constantă în clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume, având în acelaşi timp şi un nivel ridicat al calităţii vieţii. De asemenea, al doilea mare oraş elveţian se numără printre cele mai importante 13 centre financiare din lume. În ciuda prezenţei în clasament, Geneva este singurul oraş european din top 10 în care preţul benzinei fără plumb este mai mic de 2 dolari/litru, coborând la 1,96 dolari/litru.

33202-6_caracas.jpg6. Caracas, Venezuela

  • Populaţie: 2 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 433 kilometri pătraţi

Capitala şi cel mai mare oraş al Venezuelei, Caracas este cel mai costisitor oraş al Americilor, atrăgând o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori în zona metropolitană. Dezvoltarea oraşului a fost alimentată de petrol, însă cu toate acestea, autorităţile nu au reuşit să stopeze problemele curente – rata criminalităţii s-a majorat puternic în ultimii zece ani, iar economia pieţei negre constituie un procent important din PIB.

33197-5_sydney.jpg5. Sydney, Australia

  • Populaţie: 4,7 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 12.144 kilometri pătraţi

Cel mai mare şi cel mai costisitor oraş al Australiei, aflat în permanentă competiţie cu Melbourne, Sydney este o metropolă caracterizată de lux şi bunăstare, investind în acelaşi timp în unele dintre cele mai impozante construcţii ale lumii. În clasamentul de anul acesta, Sydney a coborât două poziţii în clasamentul oraşelor cu cele mai scumpe produse şi servicii.

33201-4_zurich.jpg4. Zurich, Elveţia

  • Populaţie: 400.000 locuitori
  • Suprafaţă: 88 kilometri pătraţi

Centru financiar al lumii, Zurich deţine în palmares numeroase recorduri şi este o prezenţă constantă în diverse clasamente cu privire la calitatea ridicată a vieţii, la PIB-ul/cap de locuitor, la reputaţia instituţiilor de învăţământ sau cercetare, iar lista poate continua. De asemenea, în urmă cu trei ani, a deţinut titlul de „cel mai scump oraş din lume”, acordat de Economist Intelligence Unit.

33200-3_oslo.jpg3. Oslo, Norvegia

  • Populaţie: 600.000 locuitori
  • Suprafaţă: 426 kilometri pătraţi

Capitala şi cel mai mare oraş al Norvegiei, Oslo are o populaţie de aproape 1,4 milioane locuitori în zona metropolitană, dintre care aproximativ 25% sunt imigranţi – mulţi îşi încearcă norocul în acest oraş, datorită statutului său de centru economic şi cultural al zonei, dar şi a serviciilor excelente, a nivelului de trai ridicat, precum şi datorită economiei stabile a Norvegiei.

33199-2_paris.jpg2. Paris, Franţa

  • Populaţie: 3 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 105 kilometri pătraţi

Paris este una dintre cele mai atractive metropole pentru cetăţenii din întreaga lume, ajungând în prezent la o populaţie de 12 milioane de locuitori în zona metropolitană, potrivit datelor INSEE. Cei mai mulţi turişti ajunşi în capitala Franţei sunt uimiţi de preţurile mari, fie că este vorba de supermarketuri, restaurante sau bilete la obiective turistice. Mai mult, preţul mediu al unui pahar de vin de masă a urcat cu 2 dolari comparativ cu anul 2013, potrivit Economist Intelligence Unit.

33198-1_singapore.jpg1. Singapore

  • Populaţie: 5,2 milioane locuitori
  • Suprafaţă: 710 kilometri pătraţi

Singapore are foarte puţine resurse naturale şi depinde de importurile de energie, ceea ce ridică extrem de mult preţul facturilor. Totodată, oraşul-stat a implementat „taxa de drepturi”, pe care cetăţenii sunt obligaţi să o plătească dacă vor diverse lucruri, cum ar fi deţinerea unui automobil. Preţurile sunt exorbitante, iar moneda naţională s-a apreciat în ultimul an, astfel că Singapore a fost plasat pe primul loc în clasament.

CITEŞTE ŞI Top 10 – Cei mai bogaţi oameni din IT din lume

 

7 March 2014