Locuinţele din materiale naturale, moderne, dar inspirate din casele tradiţionale, atrag din ce în ce mai mulţi beneficiari. Cu toate că cei mai mulţi adepţi sunt în străinătate, există şi în România astfel de construcţii, ce au reuşit să se remarce în comunitatea internaţională. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai frumoase locuinţe din chirpici, alcătuit de Natural Homes, în care este prezentă şi o construcţie românească.

28163-10_romania.jpgCasa Verde din România

Arhitectul Ileana Mavrodin a renunţat la viaţa pe care şi-o construise în Canada, pentru a se stabili în Cheile Nerei, în Caraş-Severin. Casa Verde este un proiect arhitectural ecologic în totalitate, oferă un microclimat sănătos, reprezentând un mod de viaţă, în care tradiţionalul se împleteşte armonios cu modernul.

28164-9_canada.jpgPrima casă de cob din Canada

Această construcţie este prima casă de cob din Canada, o colaborare între patru adepţi ai materialelor ecologice, sprijiniţi de o echipă de voluntari. Casa este ridicată în 1990, are o suprafaţă de 56 metri pătraţi, este împărţită pe două niveluri, iar acoperişul se sprijină în totalitate pe pereţii de chirpici. Preţul său este de circa 56.000 dolari.

28165-8_marea_britanie.jpgLocuinţa de pe malul apei, din Marea Britanie

Casa din imagine este ridicată în Somerset, pe malul unui mic firicel de apă. Nu cu mult timp în urmă, una dintre cele mai artistice locuinţe naturale din lume era să fie distrusă, deoarece micul fir de apă s-a transformat într-un râu, aproape de a se revărsa. Acoperişul este făcut din scânduri de cedru, iar pereţii nordici şi estici sunt din baloturi de paie, iar cei sudici şi vestici sunt decoraţi cu pânze de păianjen sculptate în cob.

28166-7_sua.jpgCasa ecologică nu trebuie să fie scumpă, SUA

Unele dintre cele mai frumoase căsuţe de cob din orăşelul american Coquille, Oregon, sunt ridicate de compania Cob Cottage. Fondatorii Linda şi Ianto Evans, arhitecţi de profesie, au ridicat prima casă de chirpici din America de Nord înainte de anii ’90 şi subliniază că astfel de locuinţe nu numai că sunt în armonie cu natura, dar costurile de execuţie sunt şi extrem de scăzute.

28167-6_marea_britanie.jpgCasa rotundă din Marea Britanie

Botezată „Back from the Brink” (trad: întoarsă de la limită), această casă rotundă este rezultatul colaborării dintre mai mulţi oameni talentaţi şi creativi. Amplasată în Slimbridge, Gloucestershire, casa de cob este construită de compania Earthed World, iar geamurile, uşa şi alte finisaje sunt concepute de sculptorul în lemn Doug King-Smith.

28168-5_ucraina.jpgHotelul din Ucraina, ridicat cu ajutorul metodelor tradiţionale de construcţie

Hotelul din imagine este ridicat în pădurile din apropierea oraşului ucrainean Dnipropetrovsk. Camerele au fost construite folosind metode tradiţionale de construcţie, în care un cadru de lemn este îmbrăcat cu un strat de chirpici, după care este acoperit cu un amestec de lut şi rumeguş. Înainte de a concepe acest proiect, arhitectul Yuri Ryntovt a ridicat şi locuit într-un sat ecologic, în care toate construcţiile erau din cob.

28169-4_sua.jpgAspectul exterior este limitat numai de creativitate, SUA

Una dintre cele mai aspectuase locuinţe din materiale naturale din lume, casa din imagine este ridicată de Linda şi Ianto Evans, fondatorii companiei americane Cob Cottage. Cei doi arhitecţi subliniază că deşi costurile de investiţie şi întreţinere sunt extrem de reduse, casele de cob nu trebuie să aibă o imagine sărăcăcioasă, fiind limitate doar de creativitatea constructorilor.

28170-3_africa_de_sud.jpgLittle Cottage, Africa de Sud

Denumită „Little Cottage” (trad: căsuţa mică), construcţia este amplasată în satul sud-african McGregor, aflat la circa 130 km distanţă de Cape Town. Locuinţa beneficiază de un sistem simplist de răcire – grinzile rotunde de lemn ieşite în exteriorul pereţilor de cob susţin stâlpi uşori pe timpul verii, pentru a furniza umbră ferestrelor. Clădirea ecologică poartă semnătura Centrului de Tehnologie Alternativă Jill Hogan.

28171-2_marea_britanie.jpgCasa ridicată integral  cu materiale de la o fermă din Marea Britanie

Amplasată în Deddington, casa de cob cu formă ciudată a fost ridicată de Michael Buck, aproape exclusiv din materiale de la ferma sa, aşadar costurile de execuţie sunt extrem de scăzute. Lutul şi paiele sunt materiale la îndemâna oricărui fermier, însă plopii transformaţi în grinzi au fost plantaţi special, cu opt ani înaintea construcţiei. Casa este folosită în special de muncitorii sezonieri de la fermă.

28172-1_canada.jpgSanctuarul dedicat meditaţiei din Canada

Clădirea de cob din imagine este templul dedicat meditaţiei, din cadrul Centrului Hollyhock Lifelong Learning, din insula Cortes Island. Edificiul are o „intrare de tranziţie”, deoarece constructorii consideră că orice clădire, cu precădere casele, oferă locatarilor sentimentul de linişte interioară, dacă beneficiază de o trecere adecvată între spaţiul public şi cel interior.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai uluitoare staţii de metrou din lume

 

23 November 2012