Tradiţii păstrate cu grijă, mâncăruri alese, sărbători în familie şi cadouri pentru cei cuminţi – Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători religioase, de care se bucură oameni din toate colţurile lumii, indiferent de credinţă. IMOPEDIA.ro prezintă o listă a celor mai interesante amănunte legate de Crăciun, conform publicaţiei Time.

32615-25-decembrie.jpg25 decembrie, o dată aleatorie

Contrar credinţei populare, în Biblie nu este menţionată o dată specifică a naşterii Mântuitorului. Mai mult de atât, majoritatea specialiştilor în istorie consideră că Iisus a fost născut în timpul primăverii, având în vedere descrierile despre deplasarea păstorilor. Dar în secolul IV, Biserica Catolică a decis să recunoască naşterea Domnului drept sărbătoare oficială, iar Papa Iulius I a ales data de 25 decembrie.

32616-greatwarsoc.jpgPrimul Război Mondial, oprit de Crăciun

La cinci luni după începerea Primului Război Mondial, cu ocazia Crăciunului, trupele de pe frontul de vest au luat o pauză neoficială de la luptă. Soldaţii germani, britanici şi francezi au încetat schimbul de focuri şi au sărbătorit împreună Crăciunul, sătui de război. Muşamalizată pentru multă vreme, întâmplarea a fost numită „Armistiţiul de Crăciun din 1914” şi a fost unul dintre ultimele exemple de cavalerism în timpul războiului.

32617-dont-celebrate-christmas.jpgSărbătorirea Crăciunului, interzisă prin lege

Interzicerea prin lege a sărbătoririi Crăciunului pare inimaginabilă, însă nu este şi ireală. Între 1659 şi 1681, cetăţenii care se bucurau de spiritul Crăciunului în Boston, riscau o amendă de cinci şilingi. Puritanii din Massachusetts renegau această zi deoarece nu o considerau cu adevărat religioasă şi încercau să scape de obiceiurile „lumii vechi”. Deşi sărbătoarea a fost ilegală pentru doar 22 ani, Crăciunul a început să fie „la modă” în regiunea Boston abia aproape de anii 1900.

32618-santa_claus_sleigh.jpgMoş Crăciun cu sania-n zbor, o imagine americană

Cunoscut în întreaga lume pentru „Legenda Călăreţului fără Cap” şi pentru „Rip Van Winkle”, Washington Irving este autorul moral al imaginii lui Moş Crăciun cu sania în zbor. Scriitorul a devenit faimos după publicarea „Albumului de schiţe al lui Geoffrey Crayon”, în 1819 – într-una dintre scurtele povestiri descria un vis, în care Sfântul Nicolae se înalţă în văzduh într-un vagon lipsit de greutate. De un succes uriaş, povestirea a revigorat spiritul Crăciunului american şi a fost una dintre sursele de inspiraţie ale lui Charles Dickens pentru a sa „Poveste de Crăciun”.

32625-rudolph2.jpgRenul Rudolph, un personaj datorat industriei de publicitate

Sursă de inspiraţie pentru numeroase piese muzicale, poveşti şi colinde, faimosul Rudolph, renul cu nasul roşu, a apărut iniţial ca un mecanism de publicitate. Copywriterul american Robert L. May este cel care a inventat acest personaj, în 1939, pentru a atrage cumpărătorii în magazinul Montgomery Ward. Cel de-al nouălea ren al lui Moş Crăciun a fost adoptat imediat de publicul american şi, ulterior, de cel internaţional, astfel că în prezent face parte din folclorul legat de Crăciun.

32620-schirra.jpgJingle Bells, interpretat de astronauţi aflaţi în misiune

În 1965, în călătoria de întoarcere către Pământ, doi astronauţi au transmis panicaţi către Centrul de Control că au depistat în spaţiu ceva ce nu poate fi identificat. După câteva minute de tăcere, inginerii de la capătul celălalt al radioului au auzit sunetul slab al unor clopoţei, după care au identificat cu greutate o muzicuţă – cei doi astronauţi „panicaţi” interpretau melodia „Jingle Bells”, din spaţiu. Farsa a rămas în istorie, iar instrumentele muzicale sunt expuse în prezent la Muzeul Naţional de Aeronautică, din Washington.

32622-mistletoe_blog_main.jpgSărutul de sub vâsc, obicei revigorat în epoca victoriană

Sărutul de sub vâsc nu este o tradiţie românească, ci este un obicei păstrat de mai multe popoare. Deşi este o plantă-parazit, care nu are rădăcini şi creşte în copaci, vâscul a fost dintotdeauna considerat a avea proprietăţi magice – aduce noroc, vindecă răni, este un antidot pentru otrăvire, creşte fertilitatea şi păzeşte pe oricine de spiritele rele. Sărutul de sub vâsc a apărut în cadrul festivităţilor organizate de grecii antici, însă tradiţia a fost revigorată de către celţi, în epoca victoriană, în ciuda tabuurilor din acele vremuri.

32623-1533052-santa.jpgMoş Crăciun, cel mai popular actor al lunii decembrie

Moş Crăciun este un personaj învăluit în mister, al cărui trecut diferă de la o cultură la alta. Acesta a fost reprezentat diferit de-a lungul vremii, însă poate fi găsit în folclorul fiecărui popor. În prezent, Moş Crăciun este întotdeauna vesel, are barbă albă şi poartă haine roşii cu guler şi mâneci albite de zăpadă – Imaginea actuală a acestuia a fost răspândită de către compania Coca-Cola, ce a „angajat” pentru reclamele de sărbători pe cel mai popular actor al lunii decembrie.

32621-christmas-tree.jpgBradul împodobit, tradiţie germană

Germanii împodobeau brazii înainte de apariţia acestui obicei, la creştini. Coniferele erau decorate pentru a lumina în întuneric, de-a lungul zilelor întunecate din timpul solistiţiului de iarnă. Însă primii „brazi de Crăciun” au apărut cu adevărat în Strasbourg, în secolul al XVII-lea, răspândindu-se până în Pennsylvania, odată cu sosirea primilor imigranţi germani. Tradiţia a fost dusă în Anglia de către Prinţul Albert al Germaniei, după căsătoria acestuia cu Regina Victoria, din 1840.

32624-nativity-scene1.jpgAproape 800 ani de la prima Scenă a Naşterii Domnului

Scena Naşterii Domnului poate fi văzută în această perioadă în multe colţuri ale lumii – în prezent, se folosesc desene, figurine în dimensiune naturală sau chiar actori şi animale vii. Dar lumea a asistat la aşa ceva pentru prima oară în 1224, când Sfântul Francis din Assisi a recreat Scena Naşterii Domnului pentru a explica această sărbătoare discipolilor săi. Cu acea ocazie, ieslea a fost folosită drept altar, de-a lungul Sfintei Liturghii de Crăciun.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Tradiţii româneşti de Crăciun


20 December 2013