Costurile de transport cresc constant, astfel că din ce în ce mai mulţi pasionaţi de călătorie caută pachete turistice atractive şi oraşe cu preţuri scăzute. Deşi clasamentul realizat de CNN nu prezintă cele mai ieftine destinaţii de pe planetă, acestea sunt opţiuni ideale pentru clienţii în căutare de o călătorie interesantă, care nu presupune cheltuieli extrem de ridicate (fără a lua însă în considerare costurile de transport). 

28868-rio_de_janeiro.jpgRio de Janeiro, Brazilia

Anul acesta este ideal pentru toţi cei care visează să viziteze faimoasele plaje şi atracţiile turistice din Rio de Janeiro. După 2013, Brazilia va fi gazda unor evenimente grandioase, care vor atrage milioane de fani din întreaga lume – Cupa Mondială de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016 vin la pachet cu dezvoltări impresionante, investiţii serioase în infrastructură, reclamă puternică pe plan mondial, dar şi cu preţuri mai mari pentru turişti, în cele mai multe cazuri. În decursul acestui an, vizitatorii vor putea asista la procesul prin care Rio de Janeiro se pregăteşte să întâmpine întreaga lume, înainte de o majorare simţitoare a costurilor.

28865-gothenburg.jpgGothenburg, Suedia

Suedia este o destinaţie costisitoare, iar în Stockholm, chiar şi o masă la un restaurant mediu poate părea scumpă pentru vizitatori, comparativ cu oraşul natal. Însă turiştii experimentaţi se orientează către Gothenburg, al doilea mare oraş suedez. Departe de aglomerata arteră principală Kungsportsavenyn (denumită Avenyn), sunt cartiere pitoreşti, restaurante savuroase cu preţuri accesibile şi pentru turiştii est-europeni, dar şi atracţii turistice precum spaţiul artistic Röda Sten sau parcul Keillers.

28866-namibia.jpgNamibia

Namibiase se adresează clienţilor în căutare de pachete turistice accesibile. În timp ce ţara vecină Botswana ţinteşte turiştii cu buget generos, Namibia întâmpină cu braţele deschise toate tipurile de turişti şi oferă nenumărate atracţii spectaculoase – Parcul Naţional Etosha, Coasta Scheleţilor, Swakopmund, canionul râului Fish, peisaje unice, oraşe şi sătuce rustice, excursiile sau ofertele de cazare din hosteluri fiind extrem de ieftine pentru buzunarele turiştilor europeni.

28863-cambodgia.jpgCambodgia

Cambodgia este încă o destinaţie atractivă şi accesibilă pentru turiştii în căutare de excursii diferite, în ciuda valului de vizitatori din ultimul deceniu. Deşi oraşele Phnom Penh şi Siem Reap au fost supraaglomerate de hoteluri din gama medie, există în continuare nenumărate oferte de cazare la preţuri mici. Turiştii dispuşi să viziteze zonele cărora li s-a făcut mai puţină reclamă vor descoperi peisaje impresionante şi tradiţii fascinante, în timp ce camerele de hotel decente, cu aer condiţionat, pot fi închiriate și cu 50 lei/noapte.

28862-bolivia.jpgBolivia

Cea mai bună opţiune turistică a Americii de Sud, din punctul de vedere al raportului calitate-preţ, continuă să atragă turişti din toate colţurile lumii. Excursiile cu ghizi locali sunt extrem de accesibile pentru buzunarele europenilor, costurile de călătorie cu transportul public sunt mici, oraşele sunt pitoreşti, iar faima bucătăriei tradiţionale şi a gheretelor stradale cu mâncare a depăşit graniţele ţării. Preţurile tind să fie uşor mai ridicate în La Paz şi Uyuni, însă restul oraşelor sunt ideale pentru turiştii cu buget restrâns.

28867-portland.jpgPortland, Oregon, SUA

Jurnliştii de călătorie sunt de acord când trebuie să nominalizeze cea mai ieftină destinaţie turistică americană: oraşul Portland. Mâncarea este ieftină, există activităţi gratuite dedicate turiştilor, iar numărul localurilor ce comercializează bere de casă ieftină este extrem de mare. Excluzând costurile biletului de avion, oraşul este una dintre destinaţiile de perfecte pentru călătorii care nu dispun de un buget prea mare.

28870-spania.jpgSpania

În ultimii ani, Spania a devenit mult mai prietenoasă din punct de vedere al costurilor, mai ales în extra-sezon. Dincolo de faima Barcelonei sau a Madridului, orăşelele spaniole sunt pitoreşti şi vesele, peisajele din nordul ţării sunt fascinante, iar preţul de vizitare a impresionantelor parcuri naţionale este mult mai mic în prezent decât în anii trecuţi. Problemele economice ale Spaniei au făcut ca excursiile în această ţară să devină accesibile pentru toate buzunarele.

28869-slovenia.jpgSlovenia

Slovenia oferă peisaje la fel de cuceritoare ca şi Elveţia, însă este o ţară mai micuţă, iar costurile excursiilor sunt semnificativ mai scăzute. Distanţele mici fac ca preţul călătoriilor prin ţară să nu fie prea ridicat, numărul autobuzelor ce pleacă din Ljubljana este mare, iar preţul biletelor de călătorie este accesibil. De asemenea, există nenumărate hoteluri şi hosteluri ce se adresează tuturor tipurilor de clienţi. În plus, există nenumărate activităţi ieftine pentru turiştii activi, de la trekking sau rafting, până la ski în decoruri fascinante. 

28871-nepal.jpgNepal

Numărul vizitatorilor creşte constant, însă Nepal rămâne o opţiune ideală pentru turiştii atenţi la costuri. Capitala Kathmandu are preţuri mai ridicate, însă restul ţării este deosebit de ofertant, iar bugetul zilnic necesar pentru cazare şi mâncare tradiţională echivalează cu preţul unei cafele la mall, într-o capitală europeană. Costurile cresc uşor pentru turiştii care vor să viziteze parcurile naţionale, însă niciun vizitator nu a regretat preţul plătit.

28864-georgia.jpgGeorgia

Georgia nu este o destinaţie turistică tipică, iar ca şi restul ţărilor caucaziene, nu este familiară amatorilor de călătorii. Însă turiştii care i-au trecut graniţele au rămas impresionaţi de peisajele captivante, de căldura şi amabilitatea localnicilor, de bucătăria tradiţională sau de preţurile scăzute pentru servicii. În ultimii ani, ţara şi-a pus la punct strategia de dezvoltare a turismului, rezultând apariţia unui număr ridicat de hosteluri şi pensiuni, locuri ideale de a cunoaşte modul de viaţă autentic, contra unui preţ accesibil.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană

 
 

4 January 2013